2017. november 22. szerda, Cecília
a a a
Összes tudomány/technika hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Az angliai Chester állatkertjében kikeltek az első kicsinyei annak a komodói varánusznak, aki szűznemzéssel termékenyítette meg a tojásait.
A vírusok nagy részét 2007-ben nem emailben kapjuk, hanem webszájtokról töltjük le, állítja a Sophos biztonsági cég éves jelentése. A legfertőzöttebb országok listáját továbbra is az Egyesült Államok vezeti, de Kína ott lohol a nyomában. Az oroszokat és az ukránokat sem kell félteni.
Egy japán szabadtéri akvárium munkatársai fotózták le a hatalmas fogakkal riogató ritka fajt, amelynek a természetes élőhelye hatszáz méterrel a tengerszint alatt van.
Egymillió Playstation 3 konzol érkezik majd az európai premierre, de eleinte csak a hatvan gigabájtos változat lesz kapható. Ára 599 euró, azaz 780 dollár lesz.
Bár az olyan közösségi szájtok, mint a MySpace vagy a YouTube, extrém népszerűségre tettek szert az elmúlt években, egyelőre nem látszik pontosan, hogy a kiemelkedően magas látogatottsági adatokból miként lesz még kiemelkedőbb üzleti eredmény. Vagyis zsíros profit.
Nemsokára kezünkbe vehetjük az első kihajtogatható képernyős mobilkészülékeket, ígéri a technológia élharcosának számító holland cég.
A BME oktatói bebizonyították a világ egyik leghíresebb matematikusának egy sejtését. A felfedezés eredménye egy furcsa idom, ami meglepő hasonlóságot mutat a teknősök páncéljával. A nem csak matematikai szempontból fontos kejlfeljancsiról az alakzat egyik felfedezőjével beszélgettünk.
Hivatalosan is bejelentette a Magyar Telekom Pásztory Tamás vezérigazgató-helyettes távozását.
Drágán megfizetik a hardvergyártók a cégfelvásárlásokat, a Yahoo bevételének csökkenése miatt azonban nem ijedtek meg a befektetők. A Sun is talpra állt, de még nem tudni, hogy így marad-e.
Német és francia kutatók pásztázó alagút-elektronmikroszkóp segítségével igazolták, hogy vegyi úton előállított, egyetlen molekulából álló, egy nanométernél kisebb átmérőjű kerekeik sík felületen elgördíthetők.
Kedd este 17 óra 55 perckor egészséges utódot hozott a világra Lulu, a Fővárosi Állat- és Növénykert szélesszájú orrszavúja. A kicsi a világ első olyan orrszarvúja, amely mesterséges termékenyítés útján fogant, egészségesen született. Bár az anyaállat eleinte gyengéden bánt kicsinyével, szopni - talán tapasztalatlanságából adódóan - nem engedte. Ezért az állatkerti szakemberek a mesterséges nevelés mellett döntöttek.
Elmúlni látszik az az idő, amikor a politikusok jövője azon múlt, mit gondolnak a gázárról, az egészségügyi reformról, az abortuszról vagy a halálbüntetésről. Az évezred sikeres politikusa az információs társadalom szerves része: blogol, csetszobákban settenkedik, közösségi szájtokra tölti fel magát, és közben kemény kézzel szabja saját képére a rakoncátlan világhálót. Összegyűjtöttük az elmúlt néhány hónap leghülyébb ötleteit az internet megrendszabályozására.
Idén is sokan hívják a Madártani Egyesületet (MME) azzal, hogy télre itthon maradt gólyát láttak. Ezek a példányok sérülés vagy egyéb ok miatt nem tudtak elvonulni társaikkal Afrikába, és Magyarországon próbálják átvészelni a telet. Télen főleg rágcsálókkal táplálkoznak a mezőgazdasági területeken, ezzel legtöbbször gond nélkül áttelelnek, nem szorulnak emberi segítségre.
A Manager Magazin értesülése szerint Pásztory Tamás távozik az MTelekomtól.
Január 16 óta jelentős hálózati támadás folyik világszerte, ami az Európában dúló viharok segítségével próbálja lépre csalni a gyanútlan felhasználókat. Az üzenet, amelyet a szó szoros értelmében a vihar közben írtak és küldtek el, egy aktuális és fontos médiaesemény kihasználásával igyekszik célba juttatni vírusos szállítmányát
Egy amerikai űrtechnikai cég olcsó önmegsemmisítő szondákkal kutatná a Föld felé tartó aszteroidák szerkezetét. A kapott információ segíthet eldönteni, hogy milyen módszerrel érdemes elbánni a veszélyes meteorokkal.
Miközben a nagy többség csak az OS X és a Windows Vista párharcát figyeli, addig a napokban igen fontos változás történt a Linux fejlődéstörténetében. A Linux szabványosításával foglalkozó Free Standards Group és az Open Source Development Labs egyesülésével létrejött a Linux Foundation nevű szervezet, amely egy kézben tartja majd az operációs rendszer alapjait.
Egy amerikai tanulmány szerint a repülő dinoszauruszok az első világháborúban használt kétfedelű repülőgépekhez hasonlóan szálltak.
A Google említése kapcsán hamarosan nem annyira a keresője, mint inkább hirdetési megoldásai fognak eszünkbe jutni. Kezdődött minden a célzott szöveges hirdetésekkel, majd folytatódik az audiovizuális tartalmakkal. A mostani hírek szerint pedig a videójátékokban is látnak lehetőséget.
Felmérésünk célja kideríteni, hogyan változtatta meg az internetes hírszolgáltatók megjelenése az Önök hírfogyasztási szokásait, milyen intenzitással és milyen típusú híreket keresnek az interneten, illetve a hagyományos médiumokban (nyomtatott sajtó, tévé, rádió). Meg szeretnénk tudni, milyen rendszerességgel és mélységben foglalkoznak a hírekkel, hogyan rangsorolják a hagyományos és online hírforrásokat gyorsaság, pontosság, alaposság szempontjából. Töltse ki a kérdőívünket!
A tavaly törpebolygóvá fokozott Plútó felé tartó NASA-szonda, a New Horizons még a Jupitert sem érte el, de máris meglepte a tudósokat. A naprendszer legnagyobb bolygójának légköre egy helyen szokatlanul nyugodt. A legizgalmasabb felfedezéseket azonban valószínűleg a mágneses mező tartogatja.
A szomorú vasárnapot (Gloomy Sunday) jól ismerjük, de most itt a szomorú hétfő (Blue Monday): egy cardiffi pszichológus tudományos képlete alapján idén január 22. az év legnyomottabb napja. Házi feladat gyakorló matematikusoknak: számolják ki, melyik lesz a legjobb!
Van egy furcsa tárgy az asztalomon, amivel egyszerűen képtelen vagyok megbarátkozni. Ránézek, és egyszerűen nem hiszem el, hogy az, ami. A Motorola forradalmi újításáról van szó, egy egészen új készülékről, amit úgy hívnak mobiltelefon. Higgyék el, ilyen még nem volt.
Az egyénre jellemző egyedi internetezéssel foglalkozó vizsgálatok szerint aki egyszer a kezébe veszi a billentyűzetet, búcsút mondhat az anonimitásnak: minden egyes kattintás, egérgördítés, leütés és bejegyzés elárulja. Hol tart ma a tudomány az egyéni internezetés jeleinek feltérképezésében, és hogyan használja ki mindezt a szoftverpiac? IT-biztonsági parakörkép.