2017. november 22. szerda, Cecília
a a a
Összes gazdaság hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Fehéroroszország megcsapolja a Barátság olajvezetéket az orosz állami vezetéküzemeltető Transneft szerint. A Belneftekhim állami olajvegyipari vállalat utasítására függesztették fel az olajpumpálást a Druzsbán Lengyelország és Németország, illetve Ukrajna irányába.
A Makó térségében talált földgáz kitermelésének megkezdése részben a szükséges bányatelek-engedély kiállításának idejétől, részben más hatósági engedélyek beszerzésétől, így például a környezetvédelmi engedélyeztetés időtartamától függ - közölte Nagy Sándor, a Szolnoki Bányakapitányság főmérnöke hétfőn az MTI-vel. A szakember elmondta: a kanadai Falcon Oil and Gas Ltd. jelenleg két helyen, Makó és Pusztaszer térségében végez földgázkutatást nagy mélységig lehatolni képes berendezések segítségével.
A magyar utazóközönség számottevő részét nem riasztják el a bangkoki robbantásokhoz hasonló események. A jellemző tendencia az, hogy egy-egy katasztrófa vagy robbantás után néhány napra visszaesik az érdeklődés, de amint számottevően csökkennek az árak a vendégek visszahódítása érdekében, nő a kereslet az érintett térségbe a szervezett utak iránt. A jó szolgáltatás alacsony áron sok magyar turista számára sokkal fontosabb szempont utazása szervezésekor, mint a biztonság.
A jelek szerint a múlt év végi vásárlási lázat jelentős mértékben hitellel is fűtötték. A Napi Gazdaságnak válaszoló bankok többsége cseppet sem panaszkodott a karácsonyi szezonra, bár az értékelést nehezíti, hogy a szereplők egy része a 2005-ös ragyogó eredmények után szerényebb elvárásokat fogalmazott meg a tavalyi évre, több helyen pedig még tartanak az akciók. Igazán pontos képet csak később alkothatunk, de az már most nyilvánvaló, hogy a pénzintézetek (a kereskedőkhöz hasonlóan) nem azonos mértékben tudták kihasználni a lehetőségeket.
Az Európai Bizottság értékelése szerint jól halad a szlovén tolár kivonása és az euróra való átállás. Szlovénia 2007 január elsejétől tagja az euróövezetnek, ám mivel január másodika is ünnep volt, a lakosság csak szerdától szembesült az euró bevezetésének gyakorlati következményeivel.
A szlovák gazdasági versenyhivatal megtiltotta, hogy az ország kiskereskedelmi forgalmában vezető brit Tesco Stores SR felvásárolja riválisa, a francia Carrefour üzletlánc négy szlovákiai szupermarketjét.
Akár a Bazilika altemplomában is temetkezhetünk, ha úgy hozza kedvünk, és van rá elég pénzünk. A székesegyház ugyan megtévesztően hirdeti szolgáltatását és idén már felpörgeti az inflációt, de ha nem ragaszkodunk a Hild József által tervezett altemplomhoz – ahol Puskás Ferenc nyugszik –, akkor 400-600 ezer forintért örök nyughelyünk lehet. A temető drágább lenne. A katolikus egyház toleráns: nem katolikusok is temetkezhetnek ide.
A pénteki emelkedés ellenére a héten mintegy 8 százalékkal csökkent a kőolaj szabadpiaci ára, de a szakértők szerint ebből még nem lehet azt a következtetést levonni, hogy véget ért az energiahordozó árának 2002 óta tartó drágulása.
Az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint 2007 a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság, a visszahúzódás éve lesz a családi és kisvállalkozások számára, mert rendkívül kedvezőtlenül érintik őket az elmúlt hónapok kormányzati intézkedései.
Románia Európai Uniós csatlakozását követően megszűnt a vámhatár, nincs vámvizsgálat, a határon való átjárás pedig leegyszerűsödött. A változások hatására rövid távon megélénkülhet a bevásárló-turizmus, szomszédunknál ugyanis jónéhány termék olcsóbban beszerezhető.
November végén még minimális esély mutatkozott számunkra is, mostanra azonban gyakorlatilag biztosra vehető, hogy elnyerte előlünk a Samsung LCD-paneleket gyártó üzemének beruházási színhelyét Szlovákia. A dél-koreai cég 110 milliárd forintnyi beruházásáról a dél-koreai társaság egyik magas beosztású munkatársa beszélt a Reuters-nek adott interjújában.
Újra jelentős mértékű csökkenést mutat a gázolaj nemzetközi jegyzésára az egy héttel ezelőtti értékhez képest. Ezért nagy a valószínűsége, hogy a Mol a jövő héten újabb árcsökkentést jelent majd be. A piaci várakozások szerint ezúttal a benzin sem marad majd ki. Aki eddig nem tankolt, jobban teszi, ha szerdáig vár.
Rendszeresek a késések Észak-Magyarországon, ahol átalakították a vonatok közlekedését, és bevezették az ütemes menetrendet. Így az utasok nem érik el az egymáshoz csatlakozó járatokat. Az Index úgy tudja, egy belső utasítást kéne megváltoztatni a problémák megoldásához.
Anabolikus szteroidok, antibiotikumok, nyugtatók és neuroleptikumok a húsban, foszfát, glutamát, nitritek és kátrány a húskészítményekben, ipari oldószerek és nehézfémek a tojásban, növényvédő szerek és mikotoxinok a tejben - egy nemrégiben megjelent könyv szerint ezek kényszerű velejárói a nagyüzemi állattartásnak: az olcsó húsnak nemcsak híg a leve, de mérgező is lehet. A kiadó megpróbált utánajárni a magyar helyzetnek, de ellenállásba ütközött.
A kelet-európai bevándorlás nemhogy növeli, csökkenti a munkanélküliséget és enyhíti az inflációs nyomást - véli a brit jegybank. Az ellenvélemény: a GDP-hez alig járulnak hozzá, jövedelmük nagy részét pedig hazautalják a külföldi munkavállalók.
Óriásplakáton, újságokban, tévékben hirdeti az adóhivatal önmagát és az elektronikus adózást. Interneten nem, szerintük az, aki netezik, tud az e-adóról is. A kampányra 15 milliót költöttek. Kell is a reklám, az ez évtől e-adózásra kötelezettek negyede még nem regisztrált.
Gyurcsány Ferenc rövid időn belül bejelentést tesz jegybankelnökjelöltjéről, akit a köztársasági elnök nevez ki. A Népszabadság úgy tudja, hogy a legesélyesebb az 1954-ben született Simor András, a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég magyarországi vezére, a megszüntetett konvergenciatanács tagja. Járai Zsigmond mandátuma márciusban jár le.
A lakosság hatvan százaléka úgy véli, rosszabbul él majd, mint tavaly, de összességében mégis kedvezőbb a kilátások megítélése, mint a nyár végén és ősszel volt.