2017. november 22. szerda, Cecília
a a a
Összes egészség/életmód hír
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Egy új, a szélütés és a vérrögképződés megelőzésében alkalmazott készítmény nyerte el az Év Gyógyszere díjat, mely a szívritmuszavarok egyes formájában szenvedő betegek életkilátásait javíthatja.
A Bristoli Egyetem kutatói szerint a szívrohammal járó fájdalom valójában segíthet a szívnek minimálisra csökkenteni a károsodást.
Hipoglikémiának az alacsony vércukorszintet nevezzük. Ilyenkor a teljes vénás vérből meghatározott cukorszint 3,5 mmol/l alatt van.
Csak a valódi petefészekciszták tekinthetők a petefészek kóros, s egyben betegségre utaló elváltozásainak, de címszó alatt a fogalmi tisztázás végett érdemes tárgyalni a többi cisztának mondott elváltozást is.
A zsírokkal való foglalkozás ma mindennapos, és nem csak a szigorúan vett tudományos szakirodalomban, de a mindennapi közbeszédben, ismeretterjesztő anyagokban, médiában is. Sok mindent azonban rosszul tudunk erről a létfontosságú anyagról!
A Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem és a Vanderbilt Egyetem tudósainak sikerült beazonosítaniuk a dengue-vírus azon részét, amelyet a fertőzés leküzdése közben az egyén védekezőrendszere hatástalanít.
Válogatós, csak nassolna, nem eszik elég zöldséget, teljes értékű gabona helyett pogácsát akar - a legtöbb édesanyának ez mindennapos probléma.
A Kalifornia Egyetem egyik klinikai pszichológusa, Adrian Aguilera a rövid szöveges üzenetek pozitív hatását emelte ki: sokat segíthetnek a depressziós betegek kezelésében.
A zöldség- és gyümölcsturmixok a nap bármelyik percében könnyű és gyors felüdülést jelentenek. Szerencsére még elkészítésük sem olyan bonyolult.
A jó idő beköszöntével a tavaszi fáradtságot vitaminhiánnyal szoktuk magyarázni. De mikor beszélünk vitaminhiányról és melyek a vitamin pótlásának természetes formái?
A húsvéti asztal bőséges kínálatának bizony nehéz ellenállni, de azért jólesik az ünnepek után néhány egyszerű, könnyű étel fogyasztása.
Vannak, akik érzékeny bőrű családtag, vannak, akik kisbaba, míg mások környezetvédelmi okok miatt találnak rá a mosódióra mint megoldásra.
Az ulcusbetegség a gyomor vagy a nyombél (patkóbél, duodenum) nyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen.
Úgy érzi, gyermeke már nem egyszerűen élénk, hanem egy kis házi tornádó? Felmerült a hiperaktivitás gyanúja? Mit tehet, hova forduljon, ki segíthet?
Húsvét alkalmával járjunk fokozott óvatossággal, hiszen a tojás az egyik legérintettebb alapanyag a konyhában, melyben megjelenhet a szalmonella.
Évről évre ugyanaz a téma üti fel a fejét késő ősszel és kora tavasszal. A hangulatos évszakváltások megbélyegződtek, és azt a nevet kapták, hogy megfázás- és influenzaszezon.
Egy új kutatás szerint a fogyás és a rendszeres testmozgás segít megelőzni a mozgáskorlátozottság kialakulását a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegekben.
Csökkentheti az alkalmazott stressz-szintjét, javíthatja a munkahelyi morált, ha a dolgozó beviszi a kutyáját a munkahelyre - derült ki egy amerikai tanulmányból.
A búzafűlé fogyasztása napjainkban igen divatossá vált, ám csak kevesen vannak, akik valóban tudnak egészségre gyakorolt pozitív hatásairól.
Egy új tanulmány azonban kimutatta, hogy azok, akik mérsékelten isznak alkoholt, tovább élnek a szívinfarktusuk után, mint azok, akik teljesen leállnak vele.
A barátságok fenntartása gyakran próbára teszi az agyunkat - állítják brit kutatók. Ezért például, ha sok jó barátunk van, valószínűleg jók a kognitív képességeink, amikkel megértjük, mit is gondol a másik.
Kifejlesztői azt állítják, hogy az új vérvizsgálat már azelőtt jelezheti a szívrohamot, hogy az ténylegesen bekövetkezne.
Brit tudósok megtalálhatták a magyarázatot arra, miért akarunk olyan gyorsan továbbadni egy ránk bízott titkot: ez ugyanis fizikailag is megterhelő lehet.
Az inkontinencia vizelet- és széklet visszatartási képtelenséget jelent.
A munkaképes korú egyedül élőknél akár 80 százalékkal nagyobb lehet a depresszió kialakulásának kockázata, összehasonlítva kapcsolatban vagy családdal élő társaikkal.
Petefészkekben igen sokféle rosszindulatú daganat alakulhat ki. Ezek döntő többsége cisztás mirigyrák (adenokarcinóma), ezért az alábbiakban ennek ismertetésére szorítkozunk.
Legyen szó migrénről vagy más típusú fájdalomról, a súlyos fejfájással küzdő emberek körében gyakoribb az öngyilkosság - derítette ki egy új amerikai kutatás.
Amerikai kutatók megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát, jelentősen növelve ezzel egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár visszafordítani a rettegett folyamatot.
A rüh viszonylag gyakori bőrbetegség, amely bárkit érinthet. Nincs összefüggésben a higiéniával, a tisztálkodással, de sokat tehetünk, hogy ne terjedjen tovább.
Ha a gyerek túlsúlyos, akkor az egész családnak kell fogyókúrázni. A gyerek soha nem fogja önmagától a salátát választani a kóla-csoki páros helyett.
A medvehagyma levele felhasználható zöldköretként, ecetes vagy olajos öntetű saláta, leves, főzelék, fasírt vagy más húsos ételek ízesítésére. Fogyasztható magában is vagy apróra vágva vajas kenyéren friss és szárított formában egyaránt.
Vannak olyan anyagok, amelyek megvédenek minket a környezet káros hatásaitól, a ráncos bőrtől, a fertőző betegségektől. Sőt, az oly rettegett tumoroktól is. Ráadásul még messze sem kell menni értük: minden zöldségespulton ránk mosolyognak.
A scleroderma egy betegségcsoport gyűjtőneve, melyekben közös, hogy a bőr gyulladását követően sorvadás (athrophia) és a bőr megkeményedése (sclerosis) jön létre.
Egekbe szökő benzinárak, csökkenő fizetések, emelkedő hitelek, kevesebb munkahely. Életkörülményeink változása, a pénztelenség és a rossz gazdasági helyzet miatt egyre gyakrabban érezzük letörtnek, mogorvának, boldogtalannak magunkat.
Néhány ember akár kávéscsészével a kezében is képes elaludni, míg másokat egy-két korty is felpörget. Ennek hátterében főként a koffein lebontásának gyorsasága állhat, ám kutatók most újabb magyarázatot találtak erre a jelenségre.
A csecsemőkor után a világ népességének több mint felénél a laktáz enzim aktivitása csökken.
Nemcsak a munkahelyi stressz, hanem a takarítás is megemeli a vérnyomást!
A halolaj jelentős mértékben csökkentette a gyulladást, és - meglepő módon - a szorongást is visszaszorította a tanulmányban részt vevő egészséges fiatalemberekben.
Mutatós és hasznos zöldfűszer, állandó helyet érdemel a konyhaablak növényei között. Legalább egy pohárnyit Önnek is érdemes nevelgetni belőle!
A pajzsmirigy-hormonok hatása a szervezet anyagcseréjére rendszerint serkentő, így hiányuk csökkent anyagcsere formájában jelentkezhet.
A Maryland Egészségtudományi Egyetem kutatásai szerint a vicces filmek és sorozatok jótékonyan hatnak az érfunkciókra, a szomorú vagy nyomasztó filmek azonban árthatnak is egészségi állapotunknak.
A szőlő héjában is előforduló rezveratrol nevű vegyület sokrétű biológiai hatás hordozója, fiatalon tart, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket és a rákot.
Tényleg nem tehetünk semmit sem a légúti nyavalyák ellen?
Szúr, kapar a torka, fájdalmas a nyelés, esetleg hőemelkedése, láza is van? Ezeknek a tüneteknek a hátterében többféle betegség is állhat.
Freud szerint az ember - időben is - elsődleges, testétől független tulajdona a széklete, ennek megfelelően a pszichoanalízis jelképrendszerben az ürülék, pontosabban a széklet, a vagyonnak, illetve a pénznek felel meg.