2017. május 25. csütörtök, Orbán
a a a
Biztonsagportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Oroszországban egy rendőrségi akciót követően sikerült felszámolni azt a bandát, amelynek nevéhez több mint egymillió androidos okostelefon megfertőzése fűződhet.
A Sosopod trójai vírusok számítógépekre való feljuttatását tudja elősegíteni, és ezáltal többszörös fertőzést idézhet elő.
​Az Asterisk alkalmazás fontos biztonsági frissítést kapott, amikkel szolgáltatásmegtagadási támadásokra lehetőséget adó sebezhetőségeket lehet orvosolni.
Miközben sok jel utalt arra, hogy a pusztító WannaCry zsaroló program terjedéséhez a Windows XP járult hozzá a legnagyobb mértékben, kiderült, hogy valójában a Windows 7 volt a középpontban a támadások során.
A Halabake trójai 25 percenként aktiválja magát a fertőzött számítógépeken, és hajtja végre a támadók parancsait.
A KÜRT egyre gyakrabban kap olyan megkereséseket, melyek szerint dekódolni kellene zsaroló programok által titkosított állományokat. Az elmúlt napok fényében ez a trend nem is fog egyhamar megváltozni.
​Érdekes trendek figyelhetők meg az elosztott szolgáltatásmegtagadási támadások frontján. Az tisztán látszik, hogy nem lehet félvállról venni ezeket az incidenseket.
A tavasz óta terjedő BTCWare nevű zsaroló programhoz megszületett az ellenszer, amelynek segítségével a tönkretett állományok helyreállíthatóvá válhatnak. Sajnos az örömbe némi szomorúság is vegyül.
Az Uiwix zsaroló program amellett, hogy fájlokat tesz tönkre, és váltságdíjat követel, még a felhasználók értékes adatait is meglovasítja.
Egyre aggasztóbb állapotok uralkodnak az európai kibertérben. Egy tanulmány szerint jóval több incidens történik az európai országokban, mint azt korábban sejteni lehetett.
​Németországban fizetős teremgarázsokat is megbénított a WannaCry zsarolóvírus.
A gyárakban használt ipari robotok sok ponton sebezhetővé válhatnak, és bármikor átvehetik felettük az uralmat a kiberbűnözők. A magyar helyzet sem rózsás.
A Netrepser trójai Word dokumentumokon keresztül terjed, és JavaScriptek segítségével okoz károkat.
A DocuSign üzemeltetőinek gyanús lett, hogy sok ügyfél panaszkodik célzott spam tevékenységekre. A gyanú nem volt alaptalan: feltörték a szolgáltató egyik rendszerét.
A múlt héten globális támadásba lendült WannaCry zsaroló programnak továbbra sincs ellenszere, de némi szerencsével néhány fájl megmenthető lehet.
A Cassowar trójai adatszivárogtatás mellett távolról vezérelhető módon gyengíti a számítógépek biztonságát.
Az Apple fontos biztonsági hibajavításokat adott ki az operációs rendszereihez. Mind a Mac számítógépeket, mind az iOS alapú mobil eszközöket érdemes mihamarabb frissíteni.
A BitKangoroo nevű zsaroló program minden órában letöröl egy-egy értékes fájlt egészen addig, amíg a felhasználó ki nem fizeti a váltságdíjat.
​Az androidos SLocker zsaroló program ismét intenzív támadásba lendült. Komoly károkat képes okozni az okostelefonokon és a táblagépeken.
A Proton trójai Mac-számítógépekre jelent veszélyt, amelyekről adatokat is kiszivárogtat.
A WannaCry zsaroló program az elmúlt napokban világszerte pusztított. A gyorsan jött hírnevet a netes csalók is igyekeznek meglovagolni: megjelentek a károkozó utánzatai.
A HP jelezte, hogy frissítésekkel fogja orvosolni azt a biztonsági hibát, amely egyes notebookjainak esetében kémkedésre adhat módot.
A Wannacry zsaroló programnak sorban jelennek meg az újabb variánsai, így a víruskeresők folyamatos frissítése mindennél fontosabbá vált.
A Rakos botnet erőt gyűjt, és nem tudni, hogy a mögötte álló kiberbűnözők mikor szánják rá magukat a támadásra. Mindenesetre már komoly erőforrások vannak a kezükben.
​A WannaCry zsaroló program globális támadása a Microsoftot olyan lépésre kényszerítette, amire nem igen lehetett korábban számítani. Biztonsági frissítést kapott a Windows XP és néhány egyéb, már nem támogatott operációs rendszer.
Jelentős támadássorozat indult a WannaCry nevű zsaroló program bevetésével, amely egy Windows-os sérülékenységet is a saját javára fordít. Mutatjuk a technikai részleteket.
A Turla trójai Mac számítógépeken nyit egy hátsó kaput, és teszi ezáltal azokat kiszolgáltatottá a távoli károkozásokkal szemben.
A Microsoft a héten olyan frissítéseket is elérhetővé tett a webböngészőihez, amelyek miatt egyes weboldalak letöltése előtt biztonsági figyelmeztetés jelenhet meg.
Több mint 50 androidos mobil app lehet fertőzött olyan reklámozásra és adatlopásra alkalmas összetevőkkel, amelyek nemcsak bosszúságot tudnak okozni, hanem károkat is.
A Noknef trójai program egy hátsó kapun keresztül hajtja végre a támadók által kiadott parancsokat.
A Yahoo három év alatt kétmillió dollárt fizetett ki azoknak a biztonsági kutatóknak, akik a rendszereiben sebezhetőségeket fedeztek fel.
​A Fatboy zsaroló program nagyon jól mutatja azt, hogy mi folyik napjainkban a kiberbűnözés berkein belül. Már a zsarolók között is nagy a rivalizálás.
Az Atmocash trójaival fertőzött bankautomaták látszólag önálló életre kelnek, és a támadók ölébe szórhatják a bennük lévő pénzt.
​Az orvosi informatika biztonságára is nagyobb figyelmet kellene fordítani.
Letölthetővé váltak a Microsoft májusi biztonsági hibajavításai. A frissítések ezúttal is érintik a Windows-t, az Office-t, a Microsoft-féle webböngészőket, valamint a .Net keretrendszert.
A felhasználók a legjobban az érzékeny adataikat, fényképeiket féltik. Ennek ellenére a biztonság gyakorta szorul háttérbe.
A Lokibot trójai népszerű alkalmazásokból kaparint meg felhasználóneveket és jelszavakat, amelyeket kiszivárogtat a terjesztői számára.
Az egészségügyi intézmények a zsaroló programok kitüntetett célpontjainak számítanak.
A Bellabot trójai a Mac számítógépeken tud károkozásokhoz hozzájárulni. Elsősorban kémkedésre alkalmas.
Ki? Mit? Mikor? Hol? Mivel? Ezek a kérdések fontosabbak, mint valaha, különösen olyan esetekben, amikor vállalati informatikáról és az adatok biztonságáról van szó.
A Cerber zsaroló programnak megjelent a legújabb verziója, amely mind a fájlok tönkretételében szerepet kapó technikák, mind a víruskeresést megnehezítő eljárások tekintetében fejlődött. Így minden korábbinál nehezebb ellenfélé vált.
Az Emotet trójai távoli kiszolgálóról tölti le a károkozásokhoz szükséges összetevőit, majd adatokat lop.
​Amerikában egy több éves projekt indult a hardverszintű biztonság fokozása érdekében. Ebből nem kizárólag csak az állami, illetve a védelmi szektor profitálhat.
​Amerikában egy több éves projekt indult a hardverszintű biztonság fokozása érdekében. Ebből nem kizárólag csak az állami, illetve a védelmi szektor profitálhat.
Olyan új irányelvek megjelenésére számíthatunk, amelyek az eddigi jelszókezelést könnyebbé, ugyanakkor biztonságosabbá tehetik.
A Miskip trójai fertőzött Office dokumentumok révén kerülhet fel a számítógépekre, amelyeken egy hátsó kaput nyit.
Az IBM kutatói szerint nem elképzelhetetlen, hogy az év végre a TrickBot nevű program lesz a legtöbb kárt okozó banki trójai.
A fertőzött számítógépekből felépített hálózatokat vezérlő szerverek egyre gyakrabban kapnak helyet olyan felhőszolgáltatóknál, mint amilyen például az Amazon vagy a Google.
A Doku trójai a Mac rendszereken számos olyan módosítást végez, amelyek révén kipuhatolhatja a hálózati kommunikációt.
​A Kaspersky Lab bejelentette a Kaspersky Anti Targeted Attack platform új verzióját, amelynek feladata a fejlett, célzott fenyegetések detektálása.