2017. április 23. vasárnap, Béla
a a a
Biztonsagportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Noha a vírusok toplistájának élmezőnye változatlan, azért van néhány figyelemreméltó változás a legfertőzőbb károkozók berkein belül.
A Karmen zsaroló program nem tűri, ha vizsgálják, megfigyelik. Bosszúból örökre használhatatlanná teszi a fájlokat.
A Mole zsarolóprogram jól felismerhető módon teszi használhatatlanná az értékes fájlokat. A zsarolás ezúttal sem marad el.
Az Oracle rekordmennyiségű biztonsági hibajavítást adott ki a különféle alkalmazásaihoz. Az érintett termékek listáján ezúttal is feltűnik a Java.
A Cerber károkozó egyértelműen a zsaroló programok éllovasává nőtte ki magát. Napjainkban a legtöbb kárt és fertőzést ez a veszélyes szerzemény okozza.
A Rokrat trójai védelemmel felvértezett vezérlőszerverhez kapcsolódik, majd adatokat szivárogtat ki, illetve parancsokat hajt végre.
A Lazarus hackercsoport lehet a felelős a tavalyi, bangladesi központi bank ellen indított, 81 millió dollár összértékű rablásért.
Az androidos BankBot trójai ismét lecsapott. Már nem kizárólag banki adatokat gyűjt, hanem például a Facebook bejelentkezéseket is kémleli.
A Lisdazz trójai egy hátsó kapun keresztül értékes adatokat szivárogtat ki.
A múlt héten az első alkalommal történt meg, hogy a világon többen interneteztek androidos telefonokról, mint Windows-os számítógépekről.
A Shadow Brokers hackercsoport közzétette azokat a Windows-os hibák kihasználására alkalmas kódokat, amiket az NSA is használhatott akár pénzügyi rendszerek kapcsán is. A Microsoft is reagált a történtekre.
A Crusader trójai technikai támogatásokhoz megadott telefonszámokat cserél le, és ilyen módon téveszti meg a felhasználókat.
Naponta mintegy 150 millió adathalász e-mail terjed világszerte, és átlagosan 80 ezer esetben a felhasználók rá is kattintanak e levelekben található, fertőzött linkekre.
Noha a zsaroló programok roppant nagy károkat okoznak, azért közben az ellenük folytatott harc sem teljesen sikertelen. Egyre több adatot sikerül megmenteni egy példás összefogással.
Az Amnesiark trójai a Linux alapú rendszerek megfertőzésére és kiszolgáltatottá tételére alkalmas.
A Microsoft előrukkolt a húsvéti hibajavításaival. Az ünnepre bőségesen kijutott biztonsági frissítésekből a Windows-nak is. Eközben a Windows Vista búcsút intett a hibajavító keddeknek.
Minél hamarabb el kell kezdeni kidolgozni a stratégiát az IoT-eszközök biztonságossá tételére, mert a sok internetképes eszköz egyre több kockázatot vet fel.
Kártékony programok elkezdték kihasználni a Microsoft Office egyik még ki nem javított sebezhetőségét. Ha minden jól megy, akkor ma megérkezik a biztonsági frissítés.
Az FBI biztonsági figyelmeztetést adott ki, amelyben a védelem nélkül üzemeltett FTP-szolgáltatások ellen indított, egyre csak szaporodó támadások veszélyeire világított rá.
A Redleavy trójai elsősorban a rendszer feltérképezésére alkalmas, de közbe-közbe néhány felhasználónevet és jelszót is begyűjt.
A Redleavy trójai elsősorban a rendszer feltérképezésére alkalmas, de közbe-közbe néhány felhasználónevet és jelszót is begyűjt.
​A BrickerBot kártékony program teljesen használhatatlanná tud tenni egyes interneteléréssel is rendelkező eszközöket. Nagy lelkesedéssel törli az adatokat.
​Az Apple felhasználók számára aggasztó hír érkezett egy zsarolási akcióról, amelyet nemrég indított egy hackercsoport.
A Hirsdov trójai szabad bejárást biztosít az általa megfertőzött számítógépekre.
​A pénzügyi szektort érintő kibertámadásokhoz kapcsolódó költségek folyamatosan növekednek, ahogy egyre kifinomultabb fenyegetettségek jelennek meg.
A Microsoft közzétette azokat a listáit, amelyekből végre pontosan kiderül, hogy milyen adatokat gyűjt a számítógépekről és a felhasználókról a Windows 10.
A Dimnie trójai egy weboldal közbeiktatásával szivárogtat ki értékes adatokat a számítógépekről.
Az ESET vírus toplistáját februárban is trójai programok uralták. Egyre aktívabbak a zsaroló programokat terjesztő szerzemények.
​A Big Data más adatvédelmi szemléletet igényel, és ha ezt nem kapja meg, akkor az a mindennapi technológiai fejlődést is hátráltathatja. Amerika és Európa e tekintetben távolódik egymástól.
A Khrat trójai vagy Word dokumentumban rejtőzik, vagy Adobe Reader telepítőnek álcázza magát.
​A netes csalók tovább folytatják az elektronikus levelekkel történő károkozásaikat.
A Google meglehetősen aggasztó képet festett a weboldalakat érő támadásokról. Az elmúlt évben ugyanis jelentősen emelkedett a feltört weblapok száma.
Az Aczibo trójai pontosan feltérképezi, hogy a fertőzött számítógépeken milyen biztonsági szoftverek futnak.
​Az ipari rendszereket egyre inkább veszélyeztetik az interneten, e-mailekben és cserélhető adattárolókon keresztül terjedő fenyegetettségek.
Biztonsági kutatók népszerű üzenetküldőkben tártak fel súlyos sérülékenységeket. A felhasználói fiókok teljes mértékben kiszolgáltatottá válhattak a hiba következtében.
A Cadanif trójai jól ismert szoftvereknek próbálja álcázni magát, miközben nemkívánatos programokat juttat fel a PC-kre.
​A Felismus nevű trójai program meglehetősen profi módon indított hadjáratot a Windows-os számítógépek ellen.
​Miközben a felhasználók egyre jobban féltik az adataikat és a fájljaikat, aközben sokan továbbra sem teszik meg a legalapvetőbb biztonsági óvintézkedéseket sem.
Több tucat olyan mobil alkalmazás tűnt fel a színen, amelyek a Minecraft kedvelőinek megtévesztésével igyekeznek megfertőzni az androidos készülékeket.
​Egyre gyakrabban kerülnek majd a kiberbűnözők célkeresztjébe felokosított háztartási eszközök, valamint korszerű szórakoztató és kényelmi berendezések.
A Winnti kiberbőnözői csoport a GitHubot használta fel arra, hogy a fertőzött számítógépek feletti irányítást magához ragadja.
A Bitral trójai fájlokról készít másolatot, de ezzel korántsem a biztonság fokozása a célja.
Az energetikai nagyvállalatoknak egyre több kibertámadással szemben kell fellépniük.
​A Crusader nevű reklámprogram minden korábbinál trükkösebb. Egy általa megfertőzött számítógépen még a telefonszámokban sem lehet biztos az ember.
A Nexlogger trójai adatlopásban kaphat szerepet. Rendszerinformációk mellett felhasználói adatokat is kémlel.
Olyan kártékony mobil alkalmazások jelentek meg a Google Play áruházban, amelyek az Instagram fiókokra jelentettek veszélyt.
​Amellett, hogy az Apple tucatjával adta ki a biztonsági hibajavításokat, számos olyan újdonsággal is előrukkolt, amelyek segítik a védelmet. Lássuk a legfontosabb újításokat.
A Majikpos trójai kifejezetten bank- és hitelkártya adatok kiszivárogtatására termett.
​A Cisco az Umbrella megalkotásával a mobil munkavégzés biztonságának fokozását tűzte ki célul.
Egy olyan makróvírus terjed fertőzött, Word dokumentumokban, amely a Windows mellett a Mac számítógépekre nézve is kockázatot jelent.