2015. augusztus 5. szerda, Krisztina
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
A székesfehérvári székhelyű VT Precision Molds&Tools Kft. 3 440 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „Tanulószerződés keretében tanult gépi forgácsoló és szerszámkészítő szakképesítéssel rendelkező pályakezdők foglalkoztatása a VT Precision Molds&Tools Kft. gyakornoki programjában” című TÁMOP-2.3.4. A-13/1-2014-0875 jelű pályázatával. A projekt elszámolható költségeinek finanszírozása az Európai Szociális Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból történik.
Az Y-generáció méretében felülmúlja az előző generációt, szokásai is megváltoztak, mindezeken keresztül átalakítja a munkavégzés eddig megszokott struktúráit.
Az Emmi tervei között szerepel, hogy a gyerekek mindennap énekeljenek az iskolában. Azt még nem tudni, hogy ez mindennapos énekórát jelent-e.
Miközben sokan bizakodnak a munkahelyükön való szakmai előrelépésben, a cégek 40 százalékánál nincs kialakítva semmilyen ösztönző rendszer. Az államigazgatásban az átlagnál többen, a dolgozók 48 százaléka, míg az egészségügy területén 60 százalék panaszkodik erre - derül ki egy felmérésből.
Akár háromszázezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a fizetős képzésre felvett hallgatók az új tanévben, a legjobb felvételi eredményt elérő gólyáktól pedig több felsőoktatási intézmény átvállalja a sok százezres önköltség egy részét vagy egészét - írja a Magyar Nemzet.
Németországban történelmi csúcsra emelkedett a bevándorlók száma, tavaly év végén már csaknem 11 millióan voltak a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn megjelent adatai szerint.
Nincs egységes uniós álláspont a migráció kérdésében, pedig a helyzet drámai - erről beszélt Kiszelly Zoltán politológus az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
Egy iskolaszövetkezet foglalkoztat teljesítménybérben, viszont még szerződést nem láttam. A teljesítménybérezés alapja az országos kompetenciamérés javítása során a leütések száma, vagyis hogy hány feladatot kódoltam helyesen. Nekem azt írták, hogy teljesítménybért fizetnek, viszont így 50 óra alatt kerestem körülbelül 12.000 forintot, amit én nagyon kevésnek tartok. Valamint azt sem tudták megmondani, hogy ez bruttó vagy nettó kereset. Ilyen esetben a napi 8-10 óra munkavégzésre nem kellene legalább a bruttó 604 forintos minimálbért megadni?
A TV is bemondta, hogy hivatalos munkaidő összeírást kapunk. Tavalyig az 59-ig bezárólag születettek kapták meg. Én 1960-as nő vagyok és rokkant is voltam. Ahány ilyen hivatalos íratom van, mindegyiken más időpontok szerepelnek.
Ha gyed alatt váltok munkahelyet, akkor a gyed igényemet hol tudom érvényesíteni: a volt vagy a leendő munkahelyemen? Mi a menete a gyed alatti munkaváltásnak?
Tájékoztató levelet küldött az Oktatási Hivatal (OH) a jövő évi országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben érintett pedagógusoknak, intézményvezetőknek - közölte a hivatal.
Mesélik, hogy amikor hajdan Karinthy Frigyes és Hatvany Lajos együtt indultak el egy kávéházból, Hatvany báró egy tízpengős bankót nyomott a pincér kezébe, és ezt mondta neki: osszák el! Karinthy jóval kisebb értékű pénzérmét vett elő, a főúr kezébe nyomta, és így szólt: szorozzák meg! A közösségi médiában terjedő szellemes megállapítás szerint az Ubernek, a világ legnagyobb taxi társaságának nincsenek autói. A Facebook, a világ legnépszerűbb médiuma nem állít elő tartalmat. Az Alibabának, a világ legnagyobb kereskedőházának nincsen raktára. Az Airbnb-nek, a világ legnagyobb szállásadójának nincsenek ingatlanai. Bár eladott az Apple 200 millió okos telefont és tabletet, nincs gyár a tulajdonukban. A Whatsappnak napi 3 milliárd üzenet mellett sincs szüksége szerverekre.
Segítik a menekültek munkaerő-piaci elhelyezkedését, az átélt traumák feldolgozását Ausztriában.
A háromszáz fős csoportos létszámleépítés keretében az MKB megvált korábbi elemzési részlegétől, amely alapvetően kritikus hangot ütött meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben - írja a Világgazdaság.
Idén az első fél évben a munkaügyi jogsértéssel érintett munkavállalók 14 százalékát, 4609 embert foglalkoztattak munkaszerződés és bejelentés nélkül, míg tavaly 11 százalék volt ez az arány - derült ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatás-felügyeleti főosztályának Jelentéséből.
A Magyar Nemzeti Banknál a bérek az elmúlt másfél évben 25 százalékkal emelkedtek. Havi bruttó 900 ezer forint bért kap egy jegybanki dolgozó, ez 3 és félszerese a magyar átlagbérnek - számol be a Hvg.hu az RTL Klub információira hvatkozva.
Mediaworks vezetése hétfőtől Murányi Andrást nevezte ki a Népszabadság főszerkesztőjének - közölte az MTI-vel a társaság.
Mintegy ötvenezren vették igénybe a gyed extrát tavaly, az idei év első negyedévében pedig a múlt év azonos időszakához képest több mint duplájára nőtt azoknak a száma, akik éltek a munka melletti gyed lehetőségével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
A nyelviskolák eleve azokat a tanulókat küldik vizsgázni, akik nagy valószínűséggel sikeresen teljesítenek majd - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Akár több tízezer forint támogatáshoz is juthat, ha a városhatáron kívülről jár be dolgozni - írja a Napi Gazdaság.
Egymillió lakosra jutó új menedékkérők száma Magyarországon a legmagasabb az EU-ban.
Pórul járt az a cégvezető, amelyik arról vált híressé, hogy minden dolgozójának havi 1,63 millió forintos fizetést adott - tudatja a The Washington Times cikke alapján a 444.hu.
Egy módosult jogszabály szerint júliustól nem minősül üzeminek a baleset, ha az részben vagy egészben azért történt, mert a dolgozó ivott vagy drogozott - derül ki az Adózóna.hu cikkéből.
Néhány felvetésre, praktikus kérdésre szeretnénk válaszolni Employer Branding kapcsán, amelyeket az Magyar PR Szövetség (MPRSZ) Employer Branding tagozat tagjai, érdeklődő vállalatok vezetői vetettek fel, hoztak szóba az elmúlt időszakban. Kádár Balázst, a Magyar PR Szövetség (MPRSZ) tagozat vezetőjét, a Bindermann HR-COM ügyvezető partnerét kérdeztük.
"Miért adjuk önnek ezt az állást?" - amikor elhangzik ez a kérdés, az interjúztató valójában azt akarja tudni, miért vegye meg a jelöltet. Az állás megpályázásnál mindig a kiírásból kell kiindulni, ez legyen a személyes sorvezetőnk - írja az Állásvadász HR Blogon.
Sok állami köznevelési intézménynél dolgozó tanár nem jut hozzá időben az őt megillető juttatásokhoz - írja a Magyar Nemzet.
Októberig lehet jelentkezni az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) háziorvosi praxisok betöltésére kiírt pályázatára - adja hírül az InfoRádió az M1 vasárnapi műsora alapján.
Felmondani készülök jelenlegi munkahelyemen, megváltoztatott feltételek miatt nem tudok tovább ott maradni. Egyik kérdésem ehhez kapcsolódik, mégpedig mindegy-e, hogy én mondok fel, vagy inkább a közös megegyezést szorgalmazzam? Munkanélküli járadékot kaphatok mindenképp? Azonban hamarosan ki akarják osztani az újabb munka- ill. formaruhát, az a kérdés, ha a felmondásom után kötelez felmondási idő letöltésére, és mégis át kell vennem közben (kötelezhet egyáltalán a munkáltató, hogy felmondási idő alatt átvegyem?) akkor távozásommal kifizettetheti velem, levonhatja elszámoláskor a munkaruhát?
Nem tartja jó ötletnek a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazásának lehetőségét Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint komoly probléma lesz a minimálbérre bejelentett vállalkozók nyugdíjba vonulása - írja a Napi Gazdaság.
Most tizenegy speciális szakemberrel, "rakétatudóssal" tervezik bővíteni a Citi hazai csapatát. Olyan matematikusokat, fizikusokat, mérnököket, illetve informatikusokat keresnek tehát, akik igazán otthon vannak a valószínűségszámítás világában - árulta el David Mitchell, a budapesti csapat vezetője.
2013. decemberében született meg a kisfiam. A szülés előtt 3 hónapig táppénzen voltam, illetve a táppénz előtt kivettem a szabadságaimat. (Most 35 éves vagyok). Idén, 2015 novemberében tervezek visszamenni a munkahelyemre. Az alap- és pótszabadságok, valamint a gyermek után járó pótszabadság figyelembevételével hány nap szabadsággal számolhatok (2014-2015. nov)? A táppénz alatt is keletkezett szabadságom?
Az MSZP szerint a kormány reformjai csak a plakátokon működnek és azonnali béremelésre, áfacsökkentésre van szükség. A KSH adataiból is látszik, hogy többen hagyják el az országot, mint ahányan érkeznek. A Fidesz közleménye szerint Magyarország ma jó úton jár.
Dolgozó nyilatkozata alapján az adómentesen nyújtott hiteltörlesztést a tőke csökkentésére használná, a jelenlegi törlesztő részlet fizetése mellett. Ebben az esetben adható-e az éves hiteltörlesztési kötelezettségénél nagyobb összeg, amely nem éri el 5 éven belül az 5 millió forintot, és nem több a lakás építési költségének 30 százalékánál?
A szociális ágazatban dolgozom és arra lennék kíváncsi, hogy kaphatok-e diplomás bért úgy, hogy nem rendelkezem az ágazatnak megfelelő szakképesítéssel, hiszen nekem jogi végzettségem van ami nem szakirányú mivel ide szociálisra van szükség. Így én a közalkalmazotti bértábla C fizetési osztályba tartozom 02 fokozatba. Ehhez kapok még szociális ágazati bérkiegészítést, illetve az intézményvezetői pótlékot. Az 1/2000-es szcsm hozza, hogy vezetőnek, megfelelő a jogi végzettség igaz az igazgatásszervező nekem pedig igazságügyi szervező van, illetve szociális szakirány mellé. Valahol viszont azt hallottam, hogy ha valaki elkezdi a szakirányú végzettség megszerzését, akkor adható számára a diplomás bér. Nekem folyamatban van a felsőfokú szociális menedzser szakirány. Az egyik csoporttársamat átsorolták a munkahelyén mert elkezdte az iskolát, bár lehet ezt munkáltatója válogatja. A kérdésem tehát röviden az, hogy annak ellenére, hogy nem szakirányú a felsőfokú végzettségem adható-e nekem a diplomás bér úgy, hogy a szakirányú végzettség megszerzése folyamatban van. Amennyiben igen akkor milyen rendelet vagy törvény írja ezt le?
Dolgozónk cafeteria keretét lakáscélú felhasználásra felvett hitel törlesztésére szeretné felhasználni. Az adómentességi vizsgálatra benyújtott dokumentumok alapján jogosult lenne támogatásra. A tulajdoni lap alapján azonban megállapítható, hogy a lakás eladás alatt áll. A dolgozó elmondása szerint az átadásra novemberben kerül sor. Kérdés: ebben az esetben nyújtható-e adómentesen szeptemberben hiteltörlesztésre támogatás.
Hangulatos nyáresti fogadás keretében mutatta be Ügyfeleinek, Partnereinek megújult arculatát a hazai interim menedzsment kultúra meghatározó szereplője, a Hammel & Hochreiter Business & Management Consulting.
Összesen 1036 vállalkozást érintett a munkavállalók jogviszonyának rendezettségére irányuló akcióellenőrzés, amely a vizsgált munkáltatók 84 százalékánál tárt fel valamilyen munkaügyi jogsértést - derül ki az ellenőrzést végző Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből.
Az olajtársaság két év alatt 6500 munkavállalójától válik meg, és hétmilliárd dollárnyi kiadást takarít meg - írja a Bloomberg cikke alapján a Világgazdaság.
A 2014/15-ös tanévben 1173, a nyugdíj korhatárt elérő pedagógus esetében érkezett kérelem továbbfoglalkoztatásra, ebből eddig 543 esetben született támogató döntés. A kérelmek nagy része megbízási szerződéssel, óraadóként történő továbbfoglalkoztatásra vonatkozik.
Erőszakos incidensek történtek Németországban menedékkérőket befogadó intézményekben. Vasárnapi sajtójelentések szerint egy türingiai állomáson tömegverekedés tört ki, Bonnban pedig a rendőrség különleges bevetési egységének (SEK) egy különítménye tett ártalmatlanná egy késelő menedékkérőt.
A brit kormány tervei szerint a jövőben nem kaphatnak állást a szigetország közszolgáltatási rendszerében azok, akik nem beszélnek jól angolul; a szabályozás érinti az állami egészségügyi szolgálat és az önkormányzatok dolgozóit, de kiterjed a rendőrökre és a szociális munkásokra is.
Júniusban az euróövezetben 31 ezerrel nőtt, az EU egészében 32 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta azonban nem változott májushoz képest - közölte pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
A kivándorlás immáron nyolc éve folyamatosan növekedést mutat, különösképp a fiatal korcsoportokban, így ha mérleget lehetne vonni a bevándorlással, az igazság az lenne, hogy Magyarország egyre inkább kivándorló országgá válik - állapítja meg a KSH Népességtudományi Intézete által nemrégiben készített Demográfiai Portré, amelyről a Portfolio.hu számolt be.
Sok esetben találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy bár ugyanaz a vezető ül, ugyanabban a pozícióban, amelynek neve évek óta nem változott, ugyanaz az irodája is, a cég neve és tevékenységi köre sem változott. A kihívások, a feladatok, az elvárások azonban alapjaiban alakultak át. Mintha csak anno egy remek kosárlabda játékost vettünk volna fel, mondjuk Michael Jordant, ma pedig már azt várnánk el tőle, hogy ugyanolyan világklasszis legyen, de már a medencében. Persze tegye mindezt külön felkészülési idő, elvonulás és tanulás nélkül, élesben „váltva”, biztonsági háló nélkül.
Budapesten húsz százalékkal, de egyéb régiókban is jelentősen drágultak az albérleti díjak. A felsőoktatási ponthatár-húzás után országszerte megindult a roham a kiadó lakásokért, ami augusztusban csak tovább fokozódhat. Kevés a kínálat, szeptembertől viszont több ezer egyetemista költözne - a kérdés csak az, hogy hova és mennyiért. Jön a külföldön már bevált modell, a lakótárskeresés!
Hatalmas összeget adott a dolgozóinak egy török online ételrendelős oldal tulajdonosa, amikor eladta a céget. Nevzat Aydin a cég vezérigazgatója szerint mindez teljesen normális, hiszen ha sikeres a cég, "azt együtt érték el".
Ezekkel a szavakkal kommentálta egy munkáltató a gyermekgondozásból visszatérő anya kérését, hogy kivehesse a gyermekgondozási időszak alatt összegyűlt szabadságát. Ugyanez a munkáltató mindent elkövetett, hogy a gyermekgondozási szabadságról visszatérő nő "önként" távozzon a cégtől, hiszen így a végkielégítést is megspórolhatta volna - tapasztalta a JÓL-LÉT Alapítvány.
A boltok után minden vállalkozás számlázását elektronikusan ellenőrizhetik majd a NAV munkatársai.
A munkavállalók többsége péntek délután 14:39-kor abbahagyja a munkát - legalább is fejben - és a munkaidő végéig már csak a teste található meg az irodában - írja a Hvg.hu egy kétezer irodai dolgozó megkérdezésén alapuló felmérést idézve.
Kizárják a rendszerből, és elesik a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatástól is az a munkanélküli, aki alkalmassága ellenér nemet mond a kerítésépítésre. A Csongrád megyei munkanélküli férfiak munkájára napi 8 órában számítanak - írja a Hvg.hu a Delmagyar.hu cikkére hivatkozva.