2014. július 23. szerda, Lenke
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
A több mint 620 ezer regisztrált magyar, és világszerte 30 millió felhasználóval rendelkező, ingyenes Duolingo nyelvoktató alkalmazás fejlesztője a mai napon elindította új, nyelvvizsgáztató szolgáltatását. A Google támogatásával megvalósult kezdeményezés célja, hogy az alkalmazással a világ bármely pontján lehetőséget biztosítson a nyelvvizsgázni akaróknak céljaik megvalósításához, akár álláskeresésről akár továbbtanulásról van szó – írja a cég közleménye.
Szombathely egyik legnagyobb munkaadója, a fennállásának idén 20. jubileumát ünneplő EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. – hagyományaihoz híven – ismét átadta leghűségesebb dolgozóinak járó elismeréseket. A vállalat 1750 dolgozójának mintegy 10 százaléka a vállalat alapítása óta EPCOS-munkatárs – írja a cég közleménye.
A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből kitűnik, hogy több mint 100 ezer fős létszámleépítést hajtott végre a kormány a választások után. Mindezt úgy, hogy komolyabb társadalmi és politikai visszhangja sem volt – tárta fel a Policy Agenda.
HR Szubjektív rovatunkban Verő Barbara, a Nestlé HR-vezetője kérdez, miután Gáspár Ferenc, a McDonald's HR-vezetője kérdésére válaszolt.
Az adómentes utalványok kezdetben csak az ismerősök között kezdtek el gazdát cserélni, de gyorsan kialakultak ennek intézményesített formái is. Az év eleji törvénymódosítás a visszaváltható, pénzzé tehető utalványok körét kizárta mind az adómentes, mind a kedvezményes adózási körből. Az esetleges NAV-ellenőrzések során ezentúl kiemelt figyelmet fordítanak eme juttatásokra.
A legtöbb ember számára elsősorban gyártási, termelési területen ismert az elmaradt haszon elv alapján számított kieső kár. Ennek ellenére a legtöbb területen forintosítható az az összeg, ami a kieső bevételt jelenti, legyen az köszönhető a nyári leállásnak, karbantartásnak vagy pusztán a napi működést gördülékennyé tevő szakember hiányának. Kiszámolta már Ön, hogy mekkora mínuszt termel mindennap egy kulcspozícióban dolgozó ember hiánya?
Az Európai Bizottság számára fontos, hogy nagyarányú munkavállalói elbocsátás esetén a dolgozók maximális segítséget kapjanak az újbóli elhelyezkedéshez, illetve az érintett térség meg tudja oldani a kialakult helyzettel kapcsolatos kihívásokat – hangsúlyozta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összefogásért felelős uniós biztos kedden sajtótájékoztatón Budapesten azt követően, hogy tájékozódó megbeszélést folytatott a komáromi Nokia-gyár bezárásáról a vasas szakszervezeti vezetőkkel.
A Nagy-Britanniában élő lengyelek 72 százaléka nem szándékozik hazatérni, nagy részük brit állampolgárságot szeretne kapni – derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban kedden ismertetett felmérésből.
Tüntetésbe kezdtek érpataki munkanélküliek, közmunkát követelve Nyíregyházán kedden. Terveik szerint négy napig demonstrálnak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal épülete előtt.
Jövő júniusig tartó projekt keretében bővítik és fejlesztik a győri Audi Hungaria Iskolát; az erre fordított összeg közel negyedét uniós és kormányzati forrásból finanszírozzák – hangzott el az új épület keddi alapkő-letételi ünnepségén.
Nőügyi konferencián nevezte elfogadhatatlannak a Google egyik igazgatója, hogy csak minden ötödik vezetőjük nő – írja a Magyar Nemzet Online.
Több tízezer 90-100 éves nyugdíjas él Magyarországon, de a legidősebb 110 éves. Ugyanakkor a legmagasabb, közel 870 ezer forintos nyugdíjat valószínűleg nem ők kapják: több százezres ellátást csak a 70-es évek után nyugdíjba vonultaknak folyósítanak – írja a Pénzcentrum.hu.
Álmukban éri a halál az egészségesnek látszó kínai vándormunkásokat Dél-Kínában, ám a jelenségre egyelőre sem a rendőrség, sem az igazságügyi orvos szakértők, sem a szociológusok nem találják a magyarázatot – számolt be a Tungkuan városi tapasztalatokról egy kantoni napilap egy kutatásra hivatkozva.
Sokan teszik fel azt a kérdést, hogy meddig kell a munkavállalóknak tűrniük a rossz, esetleg veszélyes munkakörülményeket, logikátlan utasításokat. Először is onnan kell kiindulnunk, hogy milyen kötelezettség terheli a feleket a munkaviszonyban. Bill Gates egyik nyilatkozatában ezt úgy összegezte, hogy a munkáltatók a munkát fizetik meg, mivel az önmegvalósítás és a nyári szünet nem munkajogi kategóriák. Nézzük meg azt, hogy mit is mond erről a Munka törvénykönyve (Bill Gates álláspontját osztja).
A CV-kre írt véleményezéseim kapcsán néha érdekes beszélgetések alakulnak ki a hozzám forduló álláskeresőkkel. Az egyik visszatérő téma, hogy az általam javasolt munkatapasztalati leírások a jelöltek szerint túl részletesek. „Hát ez egyértelmű, nem?” „Ha érdekli, majd megkérdezi állásinterjún” „Aki ilyen embert keres, tudhatja”, ”De az úgy olyan béna”, – ilyen érvekkel(?) próbálják védeni az elnagyolt CV-t. Pedig védhetetlen, hiszen amelyik CV nem működik a munkaerőpiacon, az javításra szorul.
Országosan több mint ezer helyen vehetnek igénybe a diákok 5-50 százalékos kedvezményeket a megújult diákigazolvánnyal.
Lemond a nagy-britanniai székhelyű Tesco áruházlánc vezérigazgatója Philip Clarke, miután a vállalat arra figyelmeztette befektetőit, hogy 2014 első félévében kisebb nyereségük lesz a vártnál – írta meg a Világgazdaság Online.
„A pályázók egy része sajnos gyakran jelentkezik olyan munkára, amelynek nem felel meg. Jó ha tudják, hogy léteznek olyan kockázatok is, amelyek egy jövőbeni alkalmazásra is kihatnak. Ezek elkerülésére alább megfogalmaztunk néhány hasznos tanácsot számukra” – mondja Csatlós Orsolya, a Tjobs.hu sajtószóvivője.
Júniusban 438 600 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon; az állástalanok száma májushoz képest 14,7, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,8 százalékkal csökkent – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci adatokból.
Obama elnök rendeletben tiltotta meg a melegekkel, a leszbikusokkal és transzneműekkel szembeni diszkriminációt a foglalkoztatásban.
Júniusban 4659 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózóinak listáján.
Nem kedvez a munkabiztonságnak a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke szerint, hogy az önálló munkavédelmi felügyelet kormányhivatalokba integrálása után 30 százalékkal kevesebb ellenőrzést végeznek a felügyelők.
Csaknem 200 ezer gyakornoki és ipari tanulói helyre nem találnak jelentkezőt a német vállalkozások.
A belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók, a legénység és a kiszolgáló személyzet munkaidejének alapszintű szabályozására tett javaslatokat az Európai Bizottság.
Nem egy vállalkozás komoly anyagi veszteségeket szenvedett már el, mert olcsóbban akart dolgoztatni valahol a világ másik szegletében. A kiszervezés nagyon jól is működhet, azonban ehhez nem árt megfontolni néhány dolgot.
Javába tart már a nyár, de mivel is jár ez a munkahelyen? Azon kaptad magad, hogy egyre több bulvár és hírportált böngészel, chatelsz az ismerőseiddel, vagy a világbajnokság élő közvetítését nézted az Excel táblázat mögül? – teszi fel a kérdést az Assessment Systems HR Blog oldalán.
A Munka törvénykönyvének (Mt.) januári módosítása szerint megszűnt az a lehetőség, hogy az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság összegének harmada a felek közti megállapodással átvihető a következő évre. Nyáron célszerű legalább az időarányos szabadságot kiadni – írja a Trenkwalder közleménye.
A község a könyvtár volt épületét biztosította, a foglalkoztató a füzesgyarmati Ösvény alapítvány. A megváltozott munkaképességűek jelenleg papírzacskókat készítenek, írja a Világgazdaság Online.
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja rendhagyó szolgáltatást, ingyenes toborzás-kiválasztást kínál a sok dolgozót foglalkoztató multinacionális vállalatoknak – írja a Világgazdaság Online.
Múlt héten jelentették be, hogy bezár a komáromi Nokia-üzem, ezzel együtt pedig munka nélkül marad 1800 dolgozó. Az ő mobiltelefon összeszerelésben szerzett tapasztalatuk azonban értékes lehet, a Népszabadság híre szerint az Apple-nek is gyártó kínai Foxconn leányvállalata is érdeklődik utánuk.
Kétszeres, akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van.
A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is be akar kapcsolódni a Nokia komáromi gyára bezárásának következményeként előálló foglalkoztatási probléma megoldásába - közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken.
Mintegy ötmilliárd forint értékben bővíti mosonszolnoki telephelyét a BOS Automotive Products Magyarország, a gépjárműipari vállalat kétszáz új munkahelyet teremt a 2017-ig megvalósuló beruházással, amelyet a magyar kormány 316 millió forinttal támogat.
Kalocsára települ a promóciós termékeket gyártó és forgalmazó budapesti Anda Present Kft., amely zöldmezős beruházással több mint kétszáz munkahelyet teremt a városban – jelentette be a cég ügyvezető igazgatója és a város polgármestere pénteken Kalocsán, sajtótájékoztatón.
Vádat emeltek egy nagykőrösi karbantartó ellen, akinek a munkáltatója tévedésből csaknem hatmillió forintos havi bért utalt át, amit ő elköltött – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.
Elutasította pénteki döntésével a szolgálati nyugdíjak ügyében született három magyar beadványt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.
Lemondott az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) három helyettes államtitkára: Fülöp Attila, Hammerstein Judit, és Szekeres Pál - derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.
Hamarosan mindenki megtudja, hogy sikerült-e bejutnia a kiszemelt felsőoktatási intézménybe. Sikertelenség esetén érdemes belevágni egy OKJ-s képzésbe. Rögtön a középiskola után több előnye is van.
Bolíviában leszállították a munkavállalás életkorát, akár 10 éves korra, ha a gyerek mellette iskolába jár és magánvállalkozó, írja a BBC.
A tjobs.hu online álláskeresési platform keretén belül készült felmérésből körvonalazódott a külföldre vágyó munkás robotképe: a legtöbb felhasználó nő, a pályázók nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel (74.16 százalék), egyedülállók, és a legtöbben Budapestről nyitottak felhasználói fiókot.
A Nokia nem az első, és nem az egyetlen a termelőcégek közül, amelyek bezárják gyáraikat Magyarországon, és részben vagy teljesen kivonulnak. A hvg.hu összesítette az összesen ezrek munkahelyeit érintő gyárbezárásokat.
A KSH friss adatai szerint 2.9 százalékkal nőtt az átlagereset a január-május között eltelt időszakban. Az összege pedig bruttó 234 500 forint.
Mekkora a munkabiztonság a kiskereskedelmi szektoron belül? Kínál-e hosszú távra szóló munkalehetőségeket ez a szektor?
Az angolon kívül általában milyen nyelvek ismerete a leghasznosabb jelenleg a magyar munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez?
A minimálbér dupla annyiba kerül a munkáltatónak, mint amennyit az alkalmazott végül megkap. A közszférában enyhén csökkent, a vállalkozások esetében viszont emelkedett az alkalmazás költsége az utóbbi években, írja a VG.hu.
Iskolánkban van egy osztályvezető aki a dolgozóknak megmondja,hogy munkaidő után kivel mehet sörözni,és miről beszélgetnek ott vagy máshol. Kérdéseket tesz fel az irodájában, fenyegeti a dolgozókat, akik nem mernek a feletteseinek szólni. Mit lehetne tenni? Hívólistát/mobil/ is nézi,hogy ki kit hív az iskolában.
Erre a lépésre szánta el magát Franciaország, ahol eddig a bor, sör, cider fogyasztása nem volt tiltott. Július elejétől azonban már kormányrendelet tiltja ezek fogyasztását is a munkahelyen, írja a VG Online.
A HR-es, korábbi nevén a személyzetis feladatai jócskán megváltoztak az utóbbi pár évben. Korábban feladatai - nevével ellentétben - nem igazán az emberek, az alkalmazottak jóllétéről szóltak, inkább azokat valamiféle praktikus értelemben szolgálta ki. Nem törődött a lelkükkel, a motivációikkal és a céljaikkal - felvett és elbocsátott, valamint ezt adminisztrálta. Mivel mára a jó HR-es nem csak felveszi az új embert, hanem be is illeszti, figyelemmel kísér mindenkit, motiváló programokat szervez, teljesítményt mér, ezért feladatai igen eltolódtak egyfajta cégen belüli pszichológus teendőinek irányába. Hogy jobban felvértezzék magukat tudással, körülnéztek a piacon: mit is kéne tanulni ahhoz, hogy jobban, felkészültebben, nem botcsinálta módon közelítsenek munkatársaikhoz? Valahogy így talált egymásra a HR-es és a coach szakma.
A támogatás eredetileg nem vonatkozott már eladott lakásra, de továbbra is fennálló hitelre. Egy július 15-től életbe lépő változás ezt a problémát is megoldja, hangsúlyozza Fata László. A cafeteria szakértő további változásokról is beszámol.
Mit tehetek akkor, ha túlórázásokra kényszerítenek? Egy vásárosnaményi ruhagyárban dolgozom, minden nap 2 óra előtt szólnak, hogy túlórázni kell. Ha nem akarom, hogy kirúgjanak mit tegyek? Kinél kell panasszal élnem? Tudomásom szerint csak heti 1 túlóra rendelhető el és azt is előre be kell jelenteni a munkaadónak. Szeretném, hogy ami a szerződésemben benne van azt a munkaadó tartsa be: 6-tól 14 óráig akarok dolgozni.