2015. október 13. kedd, Kálmán, Ede
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Magánszemélyeknek nem kell majd adóbevallást készíteniük, mert az adóhatóság elkészíti helyettük. A NAV megcsinálja a jó és a kockázatos adósok jegyzékét, előbbiek kedvezményeket kaphatnak. Többek között ezekről a bürokráciacsökkentő, ügyfélbarát javaslatokról beszélt Tállai András államtitkár sajtótájékoztatón.
Országosan csaknem 154 ezer álláskereső vett részt abban a programban, amely a hátrányos helyzetű álláskeresők munkaerőpiacon való elhelyezkedését javítja, közülük közel 44 ezren már munkában állnak "A hátrányos helyzetűek foglalkoztathatóságának javítása" című projekt segítségével.
A cég "Best Apprentice Award 2015"-el díjazott szakmunkástanulói között van Horváth Levente Audi Hungaria autószerelő szakmunkástanulója, közölte a vállalat.
Október 19-ig lehet szavazni, hogy ki legyen a Magyarország Mesterek Mestere 2015, közönségdíjasa. Az első alkalommal meghirdetett díjra összesen 29 érvényes pályázat érkezett 11 megyéből.
Egy uniós tagállamokat vizsgáló kutatásban Szlovákia dobogós lett az éjszakai és a hétvégi munkavégzés tekintetében, írja az Inforadio.
A világ legnagyobb coach szervezete, az International Coach Federation (ICF) Ábri Juditot, egy magyar szakembert választott ki arra, hogy képviselje a közösséget világjáró körútján. Ábri Judit mások mellett „coacholta” már Freddie Mercuryt is, előadásában a vállalati kultúraváltoztatás eszközeiről fog beszélni.
A munkavállaló bérét a munkaidő-nyilvántartás alapján kapja, így fontos annak pontos vezetése, írja Dr. Kártyás Gábor a munkajog.hu-n.
A munkavállaló bérét a munkaidő-nyilvántartás alapján kapja, így fontos annak pontos vezetése, írja Dr. Kártyás Gábor a munkajog.hu-n.
Külföldi munkavállalás esetén előfordul, hogy az első időkben a kiköltöző csak betanított munkában vagy szakmunkás pozícióban kap állást, és csak később tud továbblépni. Elvesztegetett évek-e ezek a karrier szempontjából, teszi fel a kérdést a Metropol.
Átfogó jogszabály módosítások készültek. A változások érintik a Munka törvénykönyvét, a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is. Némiképpen szigorodnak a felmondási szabályok, erősödik a munkavédelem.
Az alacsony iskolázottságúak 27 százaléka volt szegény Magyarországon, az Eurostat tavalyi adatai szerint. Az arány 2010 óta dinamikusan emelkedik, és ebből úgy tűnik, a legalacsonyabb képzettséggel rendelkezők helyzetén a közfoglalkoztatás sem javít, írja a Világgazdaság.
Pontosítják a pihenőnapok számát, a diplomás munkanélkülieket nem kényszerítik közmunkába, illetve néhány módosítást vezetnek át alkotmánybírósági döntések és uniós jogharmonizáció következtében, írja a Napi.hu. A szabályozás a tervek szerint már 2016 januártól hatályba lép.
Elkészült a HR Portál legújabb, 2016-ról szóló munkaidő naptára, melynek segítségével megtervezheti jövő évi szabadságait, hosszú hétvégéit.
Angus Deaton, a Princeton egyetem közgazdász professzora nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért.
Őrizetbe vették az Air France öt dolgozóját, a francia légitársaság vezetőinek egy héttel ezelőtti inzultálása miatt.
Országos tájékoztató programsorozatot indít a továbbtanulásról a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ. A jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző ösztöndíjprogramokba, megismerkedhetnek az aktuális munkaerő-piaci trendekkel, tájékozódhatnak a finanszírozási lehetőségekről és a továbbtanulás pszichológiájáról is.
2015. november 1-től Magnus Ternsjö lesz a UPC Magyarország Kft. vezérigazgatója. A jelenlegi vezérigazgató, Severina Pascu a UPC anyavállalata, a Liberty Global Közép- és Kelet-európai régiójának ügyvezető igazgatói teendőire koncentrál majd, amely feladatkört már 2015 júliusa óta párhuzamosan ellátja, közölte a cég.
2015 októberétől új ügyvezető igazgató került a KPMG Tanácsadó Kft. vezetőségébe, két vezető munkatárs pedig partneri kinevezést kapott, derül ki a cég közleményéből.
Több alternatívát vázolt föl Gál Róbert Iván, a Népességtudományi Kutató Intézet vezető kutatója a HR Portál számára a jövő nyugdíj-bombájának hatástalanítására. Új elméletekre és megújult statisztikai rendszerre van ahhoz szükség, hogy átlássuk, mit is kell tenni annak érdekében, hogy ne roppantsa meg az időseket a csökkenő nyugdíjellátás. Ezekről, a ma már jelen lévő, de még nem tudatosult jelenségekről beszélgettünk. Sok, szinte unalomig ismételt demográfiai közhelyről lehet hallani. Kevés a gyerek, sok az alacsonyan képzett ember, alacsony a bérszínvonal. Ezért nem lesz elég befizető majd, aki a jelenlegi struktúrájú nyugdíjrendszert a béréből levont járulékkal fenntartsa.
Éjszakai agykattogás, e-mailek hajnal háromkor, agyalás óracsörgésig a cég ügyein – talán téged is érint az éjszakai agyalás (és a vele járó krónikus kialvatlanság) jelensége. Még ha úgy alszol is, mint a tej, a kollégáid közül biztosan sokan vannak, akik nem… Statisztikák szerint a dolgozók 30 százalékát, a vezetők 35 százalékát érinti az álmatlanság – és a vele járó drasztikus teljesítménycsökkenés, ingerlékenység és az első impulzusra meghozott hirtelen (és meggondolatlan) döntéshozatalra való hajlam.
A coachnak tanuló bloggerünkre a fenti mondat gyakorolta a legnagyobb hatást a legutóbbi képzési napján. A coach növendékek megtanultak ugyanis bemutatkozni. Olyan gyorsan és tömören, hogy biztos emlékezzenek rájuk. Olyan gyorsan, amennyi idő alatt a lift felér a másodikra.
Hetvennégy országból érkeztek Magyarországra illegális határátlépők, a menedéket kérő illegális bevándorlók száma mintegy ötven százalékkal emelkedett júliustól augusztusig - írta a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adatai alapján a Magyar Hírlap.
Folyamatosan frissíti az adóhatóság a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégek listáját. A több mint ötezer tételből álló listáról leghamarabb két év után lehet lekerülni - tudatja a Hvg.hu.
Több száz embert bocsátanak el a regionális fejlesztési ügynökségektől még az idén. Eztán a Magyar Államkincstár kezeli és felügyeli a pályázatokat - adta hírül a Világgazdaság.
Döbbenetes eredményeket hozott egy globális felmérés: a magyar munkavállalók 90 százaléka nem elkötelezett a munkahelye iránt, 45 százalékuk aktívan állást is keres a meglévő munkája mellett. Mivel pedig ha valaki manapság tehetséges munkavállalókat akar találni, akkor egyáltalán nincs (akár szó szerint) határok közé szorítva, hiszen a technológiának köszönhetően a globális munkaerőpiacról válogathat – akár a máshol elégedetlen munkavállalók közül. Ugyanez igaz a másik oldalra, az álláskeresőkre, akik ha megvan hozzá a képzettségük, tehetségük, nyelvtudásuk, akkor bárhol találhatnak munkát, ahol éppen az ő készségeikre, képességeikre van szükség. Mindez már nem a jövő, hanem egyre inkább a jelen, amivel a HR szakembereknek is szembe kell nézniük, mert egyrészt a tehetséges munkaerőért egyre nagyobb a verseny, másrészt bizonyos területeken egyre nagyobb a szakemberhiány, és ha valaki nem nyit az új toborzási módszerek, lehetőségek felé, valamint nem igyekszik saját márkájával meggyőzni a megfelelő munkavállalókat, akkor lemarad. Egy globális felmérés szerint az elismerés már sokkal komolyabb motiváló erő, mint a pénz, Magyarországról pedig minden második ember hajlandó lenne külföldön dolgozni.
4 hónapos munkaidőkeretben, heti 35 órában, órabérben dolgozunk. Mint tudjuk, amikor óra- vagy teljesítménybér alapján történik a munkavállaló díjazása, a munkaszüneti napra távolléti díjat kell számolni /ha az hétköznapra esik és tényleges munkavégzés nem történik ezeken a napokon/. 146. § (3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg (...) d) óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő. Ez számomra, laikus számára azt jelenti, hogy példának okáért az augusztus havi fizetésemkor a bérpapíromon szerepelnie kellene a munkaszüneti napnak és az arra a napra számfejtett munkaidőmnek. Augusztusban 18 napot dolgoztam /naponta változó munkaidő, összesen 135 órát/, volt 1 nap szabadságom, a heti 2 szabadnapom megvolt, ünnepnap nem dolgoztam. Munkaidőkeretem nyilvántartási óraszámába ebben a hónapban 149 óra került be /135 óra ledolgozva+7 óra szabadság+7 óra ünnepnap - bár ez a keretben nincs külön nyilvántartva/. Bérpapíromon a 135 óra alapján kaptam törzsbért, illetve kifizetésre került a szabadságom 7 órája is. Augusztussal zártam továbbá a munkaidőkeretemet is, így munkakeretvégi túlóraként elszámoltak még 9,5 órát. Munkaszüneti napnál 1 napot és 0 órát tüntettek fel. Jogszerű-e és jól értelmezem-e, hogy munkáltatóm ebben az esetben a munkaszüneti napra vonatkozó távolléti díj kifizetése helyett az arra napra számítandó 7 óra munkaidőt az úgynevezett perselybe, azaz a munkaidőkeretembe számolja el - így jelen esetben pont kifizette munkakeret végi túlóraként /távolléti díj helyett/, amivel még talán jobban is járhattam. Kérdés, hogy mennyiben jogszerű ez a számolás, ha például augusztussal kezdem a munkaidőkeretemet, és a következő 3 hónapban annyival kevesebbet dolgozok, hogy ez a 7 óra /munkaszüneti napi munkaóra/ időközben a keretemből "eltűnik", így gyakorlatilag semmilyen módon nem kerül kifizetésre, hiszen a havi bérszámfejtéskor csak a ténylegesen abban a hónapban ledolgozott munkaidőmmel számolnak.
Szeretném megkérdezni, hogy az mit jelent az hogy a betegség 2014.09.01-ről véleményezhető. A férjem 2014.12.08-án szívrohamot kapott kórházba került és 2015.06.02-án leszázalékolták, nem dolgozhat, rokkantnyugdíjat kap. 1973 óta dolgozott ez az egy munkahelye volt addig még beteg nem lett és le százalékolták.
Már 23 ezren jelentkeztek az állami finanszírozású hivatásos gépjárművezetői képzésre, amely során hatezer ember kap lehetőséget a tanfolyam elvégzésére és elhelyezkedésre - tájékoztatta a program egyik szervezője, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) pénteken.
A következő egy évben kilenc százalékos létszámnövekedést tervez az a csaknem harminc magyarországi üzleti szolgáltató központ (SSC), amely részt vett a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség (HOA) felmérésében, és amely a hazai SSC szektor mintegy felét reprezentálja.
Édesanyámtól megvonták a 40 százalékos leszázalékolt nyugdíját azelőtt és ezután bejelentett munkaviszonya volt ez év októberéig, újra beadta a bizottsághoz a papírját és így B2-es rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg nála, ha igénybe veszi a rokkantsági nyugdíjat akkor arra a közbeeső időre míg dolgozott megkapja e visszamenőleg a nyugdíjat?
A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházi struktúra átalakításával "elmentünk a falig", a legfontosabb teendő az egészségügyi és szociális ellátások szétválasztása.
Négy nappal azután, hogy az Air France dolgozóinak egy része inzultálta a francia légitársaság vezetőit az üzemi tanács ülésén, újraindult a párbeszéd pénteken a pilóták többségi szakszervezete, az SNPL és az igazgatóság között.
Finnországban próbaképpen hamarosan bevezetik valamint jövőre Utrecht városa is kísérletet tehet a munkavállalás LÉT-pénzzel történő motiválására. India, Namíbia és Brazília egyes területein is elkezdték kipróbálni, írja a Világgazdaság.
A magyarok átlag 2-3 órával dolgoznak többet, mint heti 40 óra, vagyis túlórázik vagy este, hétvégén dolgozik. Amerikában a munkavállalók harmada dolgozik hétvégén, írja a hvg.hu.
A Stanford Egyetem történetében először a női hallgatók között az informatika a legnépszerűbb tárgy, írja a Venture Beat.com.
Míg 2010-ben még 26 ezren, tavaly csak alig 14 ezren fordultak munkaügyi bírósághoz peres ügyben, írja az Index a Gazdasági Rádióra hivatkozva.
Hiányszakmának számít többek között a takarító, az építőipari dolgozó, a gépösszeszerelő és a bolti eladó - írta a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása nyomán a Magyar Idők.
Ismerősöm egyetemre jár, közben havi 5 napot alkalmi munkával bejelentve dolgozik egy cégnél. Most az egyetemtől is kapott ajánlatot diákmunka keretében. Eddig ő nem fizetett adót, csak a cég napi 1000 ft-ot utána. Ha ezt is elvállalja, mi az adózás metódusa? Összevonódik, vagy külön kezelendő?
Részmunkaidőben nálunk dolgozó munkatársunknak milyen juttatási elemeket adhatunk kedvező adózással, ha tudjuk, hogy a másik munkahelyén is kap cafeteriát?
Szeptember 1-től - nyugdíjba vonulás előtti - felmentési időmet töltöm, munkavégzés alóli felmentéssel. A szeptember 1-i pedagógus béremelésről megkaptam az értesítést, de a fizetési jegyzéken távolléti díjként mégis a korábbi bérem szerepel. Jogos ez, vagy reklamáljak a munkáltatómnál?
Benyújtsak-e fellebbezést a határozat ellen, amelyben az alábbi kódokkal F2030, F7090, D5610, G4090, E7850 c1 minősítést kaptam? A foglalkozási rehab minősítése: javasolt. A 4 órás munkára, melyet irányítás mellett végzek - terápiás célzattal-szükségem van, 21 éve dolgozom egy vállalatnál. 5 éve rokkantként. Korábban végzett munka javasolt. Melyik a jobb minősítés számomra, hogy dolgozhassak? A c1 vagy a c2? Állapotom sajnos végleges, szüleimmel élek, az ő támogatásukra szorulok, de nem helyeztek gyámság alá. Ez fontos lenne? Ha táppénzen leszek, nem jár az ellátás?
A VDSzSz Szolidaritás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Liga Szakszervezetek "bármelyik tagszervezetét kicsinyes bosszúból, jogellenesen kizárja" - írták sajtóanyagukban.
Gyakori eset, hogy mielőtt valódi, érdemi párbeszéd indulna meg a dolgozók között, beindul a játszmázás. A félrekommunikálás azonban nem vezet eredményre, és sok pénzbe kerül. A második HR Pikniken Dr. Várkonyi Andrea végzős pszichológus kedvenc témájáról, a játszmázásról fog beszélni.
Nőtt a belügyminiszter irányítása alatt álló fegyveres szervek hivatásos és közalkalmazotti állományának adható szociális támogatás mértéke egy tegnap hatályba lépett rendelettel - adja hírül a Magyar Nemzet Online.
Magyarországon az élet olcsóbb, mint például Nagy-Britanniában, de nem annyival, mint amennyivel alacsonyabbak a bérek. Míg egy ápoló itthon átlagosan évente bruttó 2,6 millió forintot visz haza, odaát ez az összeg akár 19 millió forint is lehet - írj a Pénzcentrum.hu
Kétoldalú gázipari egyeztető fórum felállítását szorgalmazza a Miniszterelnökségnél a vegyipari szakszervezet (VDSZ), az ágazatban működő szolgáltatók és munkavállalók Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-be (ENKSZ) történő integrációja miatt - közölte a VDSZ csütörtökön.
Nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy az örömteli emberek jóval magasabb megelégedettséggel, aktív részvétellel és egészséges fenntarthatóságra törekvő hajlandósággal rendelkeznek mint az átlag. Örömteliségük több mint 50 százalékkal magasabb működésből származó bevételt és akár háromszoros profitabilitási mutatót is eredményez.
Nem változott a munkanélküliség Görögországban júliusban: a görög statisztikai hivatal (ELSTAT) csütörtökön kiadott jelentése szerint a júniusi - felülvizsgált és lefelé módosított - 25,0 százalékkal azonos szinten maradt a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta.
A nyugdíjra azoknak is készülniük kell, akik háztartásbelinek számítanak - erősíti meg egy kutatás, amely a világ 15 országából 1600, magát háztartásbelinek valló férfi és nő véleményét elemzi nyugdíjjal kapcsolatos kilátásaikról.
A száznál kevesebb főt foglalkoztató cégek nyitottak leginkább az innovatív megoldásokra, és a beosztottakat is sokkal inkább bevonják a döntéshozatalba, derül ki a Profession.hu cégvezetőket megszólaltató kutatásából.