2014. szeptember 23. kedd, Tekla
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Lehet-e reális bérigényt megfogalmazni, ha nem ismerjük korlátainkat és lehetőségeinket? Miért van az, hogy míg Ausztriában már az álláshirdetésben feltüntetik a fizetéseket, addig hazánkban a legtöbb embernek elképzelése sincs, hogy az adott pozícióban mennyi a reális bérigény? Mitől függ az, hogy mennyi fizetéssel vagyunk elégedettek?
Az elmúlt évtized határozottan a különböző online – azon belül is az e-mail, chat – alkalmazások fejlesztéséről és bevezetéséről szólt a hazai ügyfélszolgálatokon. Az utóbbi időben mégis ismét a személyes kiszolgálás, telefonos, azaz élőhangos ügyintézés felé terelődik a figyelem, annak ellenére, hogy az online megoldások népszerűsége továbbra is töretlen.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a duális mérnökképzés azáltal, hogy megnyílik a Zalaegerszegi Duális Képző és Innovációs Központ - jelentette be szeptember 20-án a város vezetősége Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkárral közösen.
Véget vetnének a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülési gyakorlatának a G20 pénzügyi vezetői, akik hétvégi, ausztráliai értekezletükön tárgyalták meg az OECD erre vonatkozó javaslatait; a törekvések nem csak az olyan vállalatokat érinthetik majd, amelyek az elmúlt időszakban az adóelkerülés elleni küzdelem célkeresztjében szerepeltek – mint az Apple, a Google és a Starbucks -, hanem számos Magyarországon működő nemzetközi vállalkozást is – hívja fel a figyelmet a Ryan amerikai adótanácsadó cég.
Az állásinterjúról kilépve szinte képtelenek vagyunk objektíven értékelni a teljesítményünket. Profi interjúztatók a legritkább esetben adnak bármiféle visszajelzést, így tényleg nem lehet tudni, hányadán is állunk. Jelekből lehet következtetni, de ezek észlelését eltorzíthatja a remény, vagy épp a reménytelenség érzése. Pár fogódzót próbálok adni, de sajnos pontos, tudományosan megalapozott válaszom nekem sincs (ahogy másnak sem lehet). Az is lehet, hogy amit jelnek veszünk, valójában nem is jel, csak épp valami miatt így sikerült.
Szeptember 17-én a Coaching Határok nélkül rendezvényesorozat 4. évadjának első workshopjaként egy igazán különleges embert egy különleges szemináriumon csodálhattunk. John Leary-Joyce Gestalt alapú vezetői tanácsadó, tréner és coach, aki évtizedes tapasztalatokkal teszi a dolgát és nem szűnik meg fejlődni és fejleszteni a saját eszköztárát. A Gestalt pszichológia irányzatot összegyúrta Tim Gallwey belső játszmájával majd mindezt ügyesen párhuzamba állította szenvedélyével a tangóval mint olyan tánccal, amelyben talán leglátványosabban mutatkozik meg a vezető és a követő összhangja.
A második negyedévben történt visszaesés ellenére tartós lesz a német gazdaság növekedése az idén a német szövetségi központi bank (Bundesbank) hétfőn kiadott havi jelentése szerint.
Folyamatosan nő, az elmúlt tíz évben harmadáról felére emelkedett azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya Szlovákiában, akik egy háztartásban élnek szüleikkel – írta a pozsonyi Pravda hétfőn.
Az Erasmus oktatási-képzési csereprogram révén külföldi tapasztalatokat szerzett frissdiplomások jóval előnyösebb helyzetből indulnak a munkaerőpiacon – állapította meg hétfőn közzétett átfogó hatástanulmányában az Európai Bizottság.
Közös, 60 millió eurós programot indított Egyiptomban a gyermekmunka megszüntetése érdekében az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) és az Európai Unió – derül ki a WFP honlapján megjelent hétfői közleményből.
Több vezető alkalmazottat, köztük négy igazgatót függesztettek fel a Tesco áruházláncnál kirobbant eredménybecslési botrány miatt.
Nem egyeztettek arról a közleményről, amelyben az operaházi dolgozók sztrájkot helyeztek kilátásba, valójában nem készül erre a szakszervezet.
A Menedzsmentfórum megnézte, mekkora befektetéssel hány új munkahely jön létre a legutóbb bejelentett nagyberuházásoknál. Bődületes szám jött ki.
2015 őszétől a kormány átszervezi a szakképzési rendszert Magyarországon, az alapítványi és egyházi intézményektől elvennék a támogatást, csak állami intézményben lehetne olcsóbban szakképesítést szerezni. A cél, hogy a piac igényeit vegyék figyelembe, azonban a keretszámok nem mindenhol ezt tükrözik, írja a 444.hu.
HR Szubjektív rovatunkban Gál Csilla, a Kirchhoff Hungária Kft. HR-menedzsere kérdez, miután Von Bartheldné Ábri Judit PCC kérdésére válaszolt.
A Coaching Határok Nélkül 4. évadának első előadója John Leary-Loyce nemzetközileg elismert coach és Gestalt terapeuta a coaching világába kalauzolta el a résztvevőket az egyik legszenvedélyesebb és legmagávalragadóbb táncon, a tangón keresztül.
Bejelentették, mennyivel emelik meg a családi adóalap-kedvezményt a kétgyermekesek esetében.
A Liga Szakszervezetek a 2015. évi bértárgyalások mielőbbi megkezdését kezdeményezi - közölte a munkavállalói érdekképviselet hétfőn az MTI-vel.
Miben különbözik a munkahelyi barátság a szimpla barátságtól? Például abban, hogy az ilyen kapcsolatokat fokozottabban motiválhatja a kényszer, valamint az érdek. Szabadidejében, a hobbiját űzve senki nem barátkozik olyannal, akit ki nem állhat. Miként az ellenszenves szomszédhoz se megyünk vendégeskedni. A munkahely viszont egy kényszerközösség. Nem választhatjuk meg teljesen szabadon a munkatársainkat. S főként nem cserélhetjük le jobb fejre a főnökünket, ha nem szimpatikus. Mikor az ember bekerül egy cég vagy intézmény állományába, próbál oda beilleszkedni. Így aztán kénytelen olyanokat is szívélyesen, érdeklődést imitálva végighallgatni, akikre legszívesebben ráborítaná az asztalt. A foglalkoztatók, a munkaadók pedig kifejezetten elvárják a pozitív kollektíva-légkört. A csapatépítő tréningek végcélja is az, hogy az együtt dolgozók összehaverkodjanak. Ami esetleg túl jól sikerül. Szex lesz belőle - ami potenciális rizikók forrása. Szubjektív élménymozaikokkal tarkított látlelet.
Jelentősen emelkedett a levelező tagozatokra felvett HR szakos hallgatók száma a magyar felsőoktatásban. Az intézmények többsége szerint változó a hazai HR oktatás színvonala, de betölti a funkcióját.
1985 előtt még nem is létezett, 1991-ig is csak korlátozottan működött. De mi is az a szociális párbeszéd? A szociális párbeszéd a szociális partnerek közötti párbeszéd, dialógus. Szociális partnerek alatt pedig a munkaadók, illetve munkavállalók szervezeteit értjük. Az európai szociális párbeszéd olyan párbeszéd, egyeztetés, mely az európai szintű szociális partnerek között zajlik.
Egyre többet költenek felhőszolgáltatásra a vállalatok, az amerikai IHS kutatócég prognózisa szerint az idén világszinten 20 százalékkal nő a piac, s a szolgáltatásra költött összeg elérheti a 174 milliárd dollárt. A prognózisok szerint ez 2017-re 235 milliárd dollárra emelkedhet, ami a háromszorosa lesz a 2011-esnek.
Világunkban minden az informatikáról szól, ezért kellene mindenkinek informatikát tanulnia - fogalmazta meg dr. Nádai László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának politikai főtanácsadója a MENTA program kerekasztal-beszélgetésén.
Helló, meló! címmel szeptember 21-én kezdetét veszi a szakmák show-ja. Az M2 műsorán és az ujnemzedek.hu portálon hat héten keresztül nyomon követhető sorozatban ismert énekeseknek, zenészeknek, sportolóknak szurkolhatunk, hogy képesek-e megtanulni egy-egy hétköznapi szakma legnehezebb fogásait - a mikrofont péklapátra, a mezt tűzoltó egyenruhára, vagy épp a színpadot kovácsműhelyre cserélve.
Tíz dolgozó lett rosszul egy debreceni hűtőházban, ahol ammónia került a légtérbe péntek este – közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság a honlapján.
Augusztus végén 401 500 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, júliushoz képest 3 százalékkal, tavaly júliushoz képest 18,4 százalékkal kevesebbet – tette közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a honlapján.
Faji diszkriminációra hivatkozva beperelte Chert egy volt koreográfusa, aki szerint az amerikai énekesnő megtiltotta neki, hogy még több fekete bőrű táncost vegyen fel.
A nyári szezonban több mint 20 milliárd forintot használtak fel az OTP Szép-kártya birtokosok, a három nyári hónap alatt napi mintegy 220 millió forintos felhasználás történt – közölte az OTP Bank az MTI-vel pénteken.
Egy pécsi férfivel szemben sikkasztás miatt emeltek vádat. A férfi sofőrként dolgozott, a cég napi bevételét tette fel sportfogadásra, írja a Pécs Ma.
A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön lére.
A debreceni postás egyik alkalommal 64 ezer 647 forintot sikkasztott el a rábízott pénzből, aztán két nappal később az egész táskával, összesen 2 millió 300 ezer forinttal, 28 ezer forintnyi sorsjeggyel és sok ajánlott levéllel távozott, írja az Origo.
További elbocsájtások várhatók az informatikai óriásnál, ahol összesen 18 ezer munkahely megszüntetése van folyamatban. Ebből most 2100 fő leépítését erősítették meg, írja a Világgazdaság Online.
Bizonyára mindenki emlékszik a gyerekkori válaszokra, amikor megkérdezték az iskolában, hogy mi szeretnénk lenni ha nagyok leszünk? Azonban az évek elteltével egyeseknek sikerült megvalósítani gyerekkori álmait, másoknak ez még nem történt meg.
Ezt prognosztizálja 2050-re Holtzer Péter nyugdíjszakértő, a Nyugdíj- és Időskor Kerekasztal (NYIKA) volt elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában. A mai 35-50 év közöttiek lesznek a rendszer legnagyobb vesztesei, az életszínvonal fenntartásához 20-30 millió megspórolására lenne szükség az aktív időszakban.
3 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek egyaránt a január-júliusi időszakban, az egy évvel korábbihoz képest, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A teljes munkaidőre jutó átlagkereset bruttó 235 200 forint.
Az OECD friss jelentése szerint, míg Magyarországon a legszorosabb az összefüggés az iskolai végzettség és a foglalkoztatás között, addig itt az elmúlt évtizedben egyre kevesebbet fordítanak erre a területre, írja a portfolio.hu.
A Sharp utánanézett annak, milyenek a magyar cégek nyomtatási és dokumentumkezelési szokásai. A felmérés kimutatta, hogy noha a cégek keveset nyomtatnak, a legnagyobb költségeket mégis a számlázás és az adminisztrációs folyamatok generálják. A magyarországi cégek mégsem bíznak a felhőmegoldásokban.
Nem tanítjuk meg a gyerekeinket sem a hétköznapok pénzügyeinek intézésére, sem a pénzügyi alapfogalmak tartalmára. Hiába következett be - részben éppen az alacsony színvonalú pénzügyi kultúra okán - a válság, nem kezdtük el tudatosabban, nyíltabban átbeszélni a pénzügyi helyzetünket. A gyerekek ez irányú oktatása életbevágó, hiszen 5-6 éven belül nekik is meg kell hozniuk első pénzügyi döntésüket, amire fel kell készülniük. Másrészt, ők lesznek a jövő munkavállalói, munkaadói, ügyfelei, vállalkozói. Az ezen a téren tapasztalható hiányosságokról, és pozitív kezdeményezésekről beszélgetettünk pénzügyi ismeretek oktatásával foglalkozó szakértőkkel.
A European Business Awards „Ügyfélközpontúság” kategóriájának magyar nyertese lett a K&H Csoport. A megmérettetésen Európa 33 országának 24 000 vállalata vett részt. A K&H az elismerést ügyfélközpontú stratégiájával, ügyfelei számára nyújtott pénzügyi termékeivel és szakmai szolgáltatásaival nyerte el.
Elbocsátásokat tervezett a New York-i Metropolitan Opera vezetősége augusztus elsejétől, de az utolsó pillanatban sikerült megállapodni a szakszervezetekkel a költségek csökkentéséről. Hazánkban sincsenek megnyugtatóan rendezve az Operaház munkaügyi kérdései, ezért már itthon is sztrájkoltak az operaházi dolgozók.
Továbbra is lehangoló eredményt mutatnak a nyelvtudást felmérő hazai és nemzetközi statisztikák a magyarokra vonatkozóan. Vajon mennyire találkoznak a magyarok nyelvismeretére vonatkozó gyenge statisztikák a HVG Állásbörzén kiállító közel 130 állást kínáló cég elvárásaival?
A Nestlé a Fiatalok Foglalkoztatásáért európai kezdeményezés részeként több mint 150 állást és 90 gyakornoki pozíciót biztosított Magyarországon a 30 év alatti korosztálynak közel egy év alatt. Ma a vállalat üzleti partnerei is csatlakoztak, a fiatalok foglalkoztatását elősegítő vállalásokat téve.
A legfrissebb becslések szerint a magyarországi üzleti szolgáltató központok (SSC) összesen mintegy 25 ezer embert foglalkoztatnak, és a felmérésben résztvevő nagyvállalatok az elkövetkezendő két évre tervezett növekedési rátája 20 százalék, amely átlagosan mintegy 1800 munkahely megteremtését jelzi előre.
Számos munkaerő-piaci elemző magyar sajátosságnak tartja, hogy legtöbben olyan helyen szeretnének dolgozni, amelyikhez nem kell költözni vagy naponta túl sokat ingázni. A földrajzi helyhez kötött hirdetések közötti böngészést teszi lehetővé a jobline.hu mobil oldala.
Vádat emelt az ügyészség azzal a férfival szemben, aki egy munkaügyi vita miatt targoncával nyársalta fel főnökének Audiját Nagykanizsán, és felborította azt, írja a ma.hu.
Beindult az ősz, indul egy újabb stressz szezon is. Az okos ember megoldja a problémát, a zseni megelőzi, így preventív célzattal utánanéztem néhány friss, 2014-es statisztikának arról, hogy ki mitől, miként stresszel és arra miként reagál. Erről ír Horváth Gábor, tanácsadó a HR blogon.
Fiatal informatikusokat, marketingeseket, értékesítőket és dizájnereket fogad ösztöndíjasként a Prezi, a LogMeIn, a Ustream és az NNG budapesti és külföldi irodája. Mi két ösztöndíjas segítségével a San Francisco-i Prezihez nyertünk betekintést. A cégnél egyszerre engedik szabadon jönni-menni, alkotni az embert, és követelik meg a komoly teljesítményt.
Tippeket ad az álláskeresési nehézségekkel küzdő pályakezdőknek az eduline.hu. Könnyen elveszhet a lendület a kezdeti sikertelenség miatt, hogyan növelhetők az esélyek?
A munkahelyteremtés áll a vidékfejlesztési politika középpontjában, ezt a célt szolgálja az agrártámogatási rendszer átalakítása is – mondta Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár.
A tatai medence második legnagyobb bányaszerencsétlenségének emléket állító alkotást adnak át szombaton Tatabányán - a helyszínen egy bányavágat térhatású képét is meg lehet tekinteni.