2014. október 30. csütörtök, Alfonz
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Németországban 6,7 százalékos volt a szezonálisan kiigazított munkanélküliség októberben, akárcsak előtte szeptemberben - tette közzé friss adatait a német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit.
A LIGA Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívására.
Az indiai kormányzat nem elégedett a közhivatalnokok munkamoráljával, ezért változtatni szeretne. A megoldásnak egy online ellenőrző rendszer tűnik, írja az Sg.hu.
2015 júliusától 50 ezer fővel nőhet a közfoglalkoztatásba részt vevők száma, ami összességében már negyed millió közmunkást jelent. A szociális ellátásban részesülők száma így 100 ezer alá csökkenhet, írja a NOL.hu.
Miközben a nemzetközi többségi tulajdonban lévő cégek aránya mindössze 5 százalékra tehető, addig részesedésük a foglalkoztatásban 25 százalék, írja a Világgazdaság Online.
Ötvenegy állam és terület, köztük Magyarország kötött egyezményt szerdán Berlinben arról, hogy a pénzügyi visszaélések és az adóelkerülés elleni fellépés jegyében megkezdik a pénzügyi információk automatikus cseréjét - jelentette be Angel Gurría, az OECD főtitkára az aláírást követő sajtótájékoztatón.
Egyre több cégvezető gondolkodik távlatokban és készít stratégiai tervet, a vezetők közel kétharmada egy-két évre tekint előre - derül ki a CIB Bank a kis- és középvállalati vezetők körében végzett Stafétabot kutatásából.
A ThyessenKrupp csoport olaszországi acélgyárának bezárása ellen tiltakoztak munkások, akik összecsaptak szerdán, a rendőrökkel, Rómában. A szakszervezetek szerint a Matteo Renzi vezette kormány gumibottal válaszol a dolgozók követeléseire.
A gyalogló munkaállomások növelik a fizikai és szellemi egészséget, csökkentik a stresszt egy amerikai kutatás szerint.
Az unióban jelenleg formálódó közös munkanélküli-biztosítási rendszerrel egyértelműen a magyarok járnának a legjobban Európában. Míg ez ellátás mindenki számára a jelenleginél kétszer hosszabb ideig járna, összege érdekesen változna.
Két milliárd forintos beruházás kezdődött meg a Greiner Bio-One Hungary Kft. mosonmagyaróvári telephelyén. A több mint 2000 m2 alapterületű új gyártócsarnok alapkőletételére 2014. október 29-én került sor. A bővítés következtében a vállalat további 40-50 főnek ad majd munkát.
A Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatása szerint a végzett hallgatók 48 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor rendelkezett főállású munkaviszonnyal, az öregdiákok 78 százaléka a szakterületén belül helyezkedett el.
Végzős pszichológus hallgatóként a BME Munkapszichológiával kapcsolatos mesterszakára készülök továbblépni, azonban kétségeim vannak afelől, hogy milyen elhelyezkedési lehetőségeket nyújthat majd nekem a diploma. Alapvetően a kiválasztás, és a tréningezés érdekelne, de nem találok semmilyen friss cikket, leírást arról, hogy az ezen mesterszakot végzettek mennyire képesek labdába rúgni a közgazdász végzettségű, azonos pozícióba kívánkozó emberekkel. Valamint egyáltalán milyen pozíciókkal próbálkozhatnak a HR-en belül, és van-e valamilyen diszkrimináció a két fajta végzettség közt a gyakorlatban?
A Világbank szerint összességében csökkentek a magyar vállalkozások adminisztrációs terhei tavalyhoz képest, még úgy is, hogy jelentősen megnehezült az új vállalkozások alapítása.
Egy felmérés szerint a magyar családok a gyermekek húszas éveinek elejéig igyekeznek pénzt gyűjteni önálló életük elindításához, a szülők terveiben 4 millió forint megtakarítása szerepel, ám átlagosan csupán az ehhez szükséges összeg harmadát, 82 ezer forintot tesznek félre évente.
A hatékony és professzionális HR-es munkához engedhetetlen lépést tartani a technika fejlődésével, és kihasználni a social média által nyújtott széleskörű lehetőségeket. Ez a forradalmi újítás már jó néhány éve elkezdődött, és nem is vitatott, hogy ha nem követjük a trendeket és aknázunk ki minden lehetőséget, a cégünk és a toborzási- kiválasztási folyamataink hatékonyságát csökkentjük. Az új keletű toborzási formák miatt a HR és a marketing- kommunikációs osztályok munkafolyamatai elválaszthatatlanná válnak.
A KSH szerint a munkanélküliségi ráta 2.4 százalékponttal csökkent, 7.4 százalékra, az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a munkanélküliek száma 102 ezerrel, 333 ezerre csökkent a harmadik negyedévben. A foglalkoztatási adatok szerint 192 ezerrel dolgoznak többen, mint egy éve.
Már nem is egy, hanem évente két díjat osztanak a családbarát cégek bátorítására. Az egyiket, a Családbarát munkahely díjat az Emberi Erőforrások Minisztériuma adja, a másikat a Három Királyfi, Három Királylány mozgalom. Ez utóbbit október 19-én osztották ki a Magyar Tudományos Akadémián, a mozgalom születésnapi ünnepségén. A résztvevők felemlegették azt a mostanában sokat idézett kutatást, amely szerint mindössze nagyjából az emberek harmada kötődik igazából a cégéhez, márpedig egy gondoskodó vállalathoz könnyebb kötődni. A cég bizonyos élethelyzetekben segíti a munkavállalóját, aki ezért úgy érezheti, ő személy szerint is fontos, nem csak a munkáját várják el, hanem adnak is neki valamit. Ennek pedig számszerűsíthető eredménye van.
Beomlott egy szénbánya kedden Törökország déli részén, legkevesebb 18 bányász rekedt a föld alatt – jelentette a török állami televízió.
November elejéig 250 új munkatárs felvételét tervezi oroszlányi gyárába a kínai tulajdonban lévő, kipufogócsonkokat és turbófeltöltő-házakat gyártó Wescast Hungary Zrt.
A Transparency International szerint a vállalatok ellenőrizhetetlenül és átláthatatlanul lobbiznak Magyarországon. A szervezet az érdekérvényesítés unortodox módjának tartja a stratégiai megállapodásokat a cégek és a kormány között.
Jövőre 2,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden.
Európában ez a második, a világon pedig a hetedik szolgáltató központjuk, ezekben világszerte 2200-an dolgoznak. Budapestre tíz európai és észak-afrikai város közül esett a választás.
Újra több tízezren tüntettek kedden este a fővárosban az internetadó ellen, vidéken is több helyen voltak megmozdulások. A tervek szerint november 17.-én folytatódik tovább a tiltakozás. Közben az Európai Bizottság is kritikával illette az új adónemet, a cégek pedig az innovációt féltik, írja az Index.
A BT (British Telecom) budapesti és debreceni alkalmazottai az őszi szünet első napján, gyermekeikkel együtt érkeztek munkahelyükre. A családi programnak az is célja volt, hogy betekintést adjon a gyermekeknek a munka világába, szüleik munkakörnyezetébe.
A cég ahol dolgozom, egy hónapot meghaladó betegség után kiveszi a dolgozóját aktív állományból és akkor az Erzsébet utalványt nem kapja a dolgozó. Kérdésem az lenne,hogy ez szabályos?
Tízfős vállalkozás vagyunk. Az egyik dolgozói csoporton belül szeretnék év végi jutalmat adni cafetéria elemekből, de nem feltétlenül a meglévő cafeteria-rendszeren belül (SZÉP-kártya, Erzsébet utalvány), természetesen az adózási szabályokra figyelve. Ilyenkor erre is a cafetéria szabályzat vonatkozik (tehát egységes elv szerint kell a csoporton belül a jutalmat mindenkinek kiadni), vagy adhatok akár 1 főnek is több 100 ezer forint összeget, másnak pedig semmit? Ha igen, mire kell figyeljek?
A parlamentnek benyújtott adótörvény módosítások alapján a juttatások 2015. évi közterhe az alábbiak szerint alakul.
Kiszállhat a kormány középtávon az állam által támogatott béren kívüli juttatások rendszeréből, de csak akkor, ha a fizetések jelentősebb emelésére is sor kerülhet - tudta meg kormányközeli forrásból a Magyar Nemzet. Ennek első lépése lehet a jövő évre tervezett, jelentős mértékű adóemelés
A napról-napra változó munkajogi szabályok, az új Polgári Törvénykönyv komoly feladatot ró arra, aki szeretne eligazodni a paragrafusok útvesztőjében. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a jogainkkal és a kötelezettségeinkkel. A tájékozatlanság, az információ hiány, vagy a nem megbízható helyről származó téves információ sokszor komoly károkat okozhat.
Családbarát iroda, csúsztatott munkaidő, mentoring és coaching program szülőknek, mindez azokon a munkahelyeken, ahol jó gyakorlatok működnek a munka-magánélet összehangolására, ahol a kismamák visszatérését segítik a munka világába és az édesapákat is bátorítják, hogy a családi munkamegosztásban is hangsúlyosabban tudjanak jelen lenni. Így nem is véletlen, hogy ezek a jó gyakorlatok elismerést is nyertek a családbarát munkahely pályázatokon.
Benyújtotta a Fidesz a parlamentnek azt a módosító indítványt, amelyben javasolják, hogy az adatforgalomra kivetett távközlési adó felső korlátja - hasonlóan a telefonadóhoz - magánszemélyeknél havi 700 forint, üzleti előfizetéseknél pedig havi 5 ezer forint legyen - közölte Rogán Antal.
A munkaügyi ellenőrzés a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartatásában jelentős szerepet játszik. Az 1996.évi LXXV.tv. (Met.) hatályos rendelkezései szerint az ellenőrzés a foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok állami kontrollját jelenti. Ilyen jellegűnek minősül valamennyi jogviszony, amelynek keretében ellenérték fejében történik a munkavégzés, a vállalkozás, valamint a megbízás azonban nem tartoznak ebbe a körbe.
A hordozható érzékelők segítségével a munkáltató folyamatosan nyomon követheti a dolgozó pihenését, éjjelét és hétvégéjét is - írja a Népszabadság. Ez azonban számos jogi és erkölcsi dilemmát vet fel.
A nyelvvizsga-bizonyítványok teljes körű felülvizsgálatát rendelte el a Lézár János a felügyelete alá tartozó közigazgatási szerveknél. Ha valakinél bebizonyosodik, hogy hamisított nyelvvizsga-bizonyítvánnyal rendelkezik, az amiatt kapott pluszpénze is visszakövetelhető.
Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy - közölte a Napi Gazdaság, amely szerint a cég a kutatások felfüggesztésével igyekszik megőrizni készpénztartalékait.
Az Index cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy nem mindig volt férfiszakma a programozás. 1984 után azonban a női programozók száma meredeken esni kezdett. A háttérben a korai számítógépes játékok férfiközpontú marketingje állhat.
AKutató Tanárok Országos Szövetségét (KUTOSZ) csaknem száz középiskolai és általános iskolai pedagógus hozta létre 9 éve azzal a céllal, hogy a tehetséges, kreatív és a kutatás területén is tevékenykedő tanárok érdekeit képviselje és segítse pedagógusi-kutatói életpályájukat.
Negyven százalékkal csökkent a munkaügyi és munkabiztonsági felügyelők részaránya vidéken, ami nehezíti a szabálytalanságok feltárását. Az Országgyűlés hétfői ülésén, az azonnali kérdések órájában egyebek mellett a munkavédelem átszervezésének következményeiről és a szakképzésről érdeklődtek a képviselők.
A tömegközlekedés és az oktatás is leállt Olaszországban október 24-én a Matteo Renzi vezette kormány munkaügyi reformja ellen meghirdetett egész napos szakszervezeti sztrájk miatt, melyet október 25-én újabb szakszervezeti tüntetés követett.
Több mint két százalékos reálbér növekedéssel számol az idén Magyarországon egy nemzetközi menedzsment tanácsadó cég legfrissebb felmérése.
Hatósági engedélyhez és szakmai vizsgákhoz kívánja kötni a városi idegenvezetést Prága önkormányzata.
A Honvédszakszervezet támogatja és üdvözli Hende Csaba honvédelmi miniszter bejelentését, miszerint jövő júliustól négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét. Czövek János, a szakszervezet elnöke úgy reagált: ez az illetményfejlesztés a katonák jó teljesítményének elismerését jelenti.
33 különböző alap- és mesterszakot, illetve felsőoktatási szakképzést indít a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) februárban.
Általános probléma az irodában, hogy a kis fecnikre jegyzetelt információ elvész a post-ittal együtt. Kristen Camara által tervezett íróasztal azonban ezt a gondot gyorsan megoldja - olvasható a Divany.hu cikkében.
Az álláskeresők körében valamilyen furcsa, tévhitekkel fűszerezett homály fedi a fejvadászat szót. Sokan egy mogorva, morcos arcot társítanak hozzá, mások hetekig tartó e-mailezésre, eredmény nélküli állásinterjúkra asszociálnak és rengetegen gondolják, hogy egy jól megtömött pénztárcát igényel, ha ilyen jellegű szolgáltatást szeretnének igénybe venni. De hogy mi a valóság? Miben tud segíteni egy profi fejvadász szakember? Lássuk a leggyakoribb tévhiteket!
A felhő alapú számítástecnika, azaz cloud computing egyre nagyobb tért nyer a munka világában is. Ennek miértjét, előnyeit, tendenciáit vázolták fel az Abesse Zrt. és a Gartner szakemberei „A felhő mint üzleti modell workshopon, ahol a felhőtechnológia világába vezették be a résztvevőket.
Óriási béremelést tervez a kormány a rendvédelmi ágazatban már jövőre - tudta meg a hvg.hu több forrásból.
Franciaországban szeptemberben 0,6 százalékkal növekedett az állást keresők száma az augusztusi 0,3 százalékos nem várt csökkenés után - közölte a közelmúltban a francia munkaügyi minisztérium.
Az elmúlt hónapban két olyan élményben volt részem, amelyre az jellemző, hogy bosszantó, időrabló, megdöbbentő és idővel baráti társaságban mesélt, közröhej tárgyát képező sztori lesz belőle. Fejlesztő szakemberként persze nem tudtam megállni ott, hogy lett két kártyapartin mesélhető jó kis sztorim - tovább foglalkoztatott a téma. Vajon mekkora kárt tettek ezek az emberek? Vajon mit tehetett volna a cég? Vajon hány ponton hatott mindez a vállalatra? Vajon tudja-e valaki, hogy mennyibe kerül egy-egy ilyen, a címben is idézett, mondat?