2014. július 31. csütörtök, Oszkár
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
A Liga Szakszervezetek szerint a Hankook magyarországi vezetése jelenleg sárba tiporja a szakszervezeti jogokat, és boszorkányüldözést folytat a helyi szakszervezet, illetve tisztségviselői ellen.
A gazdaság élénkülésével együtt fokozatosan javulnak a munkaerő-piaci folyamatok, nem csak a közmunkaprogramok "húzzák" a foglalkoztatási adatokat az MTI által megkérdezett elemzők szerint.
A jelentős igény miatt a kormány 3 milliárd forinttal megemelte a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) beruházásának támogatására az év elején 13 milliárd forinttal indított program forrását – közölte az NGM államtitkára.
Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. A cég 24 embert foglalkoztat majd.
Az Országgyűlés rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának fideszes vezetője szerint Székely Tamás a baloldal álszakszervezeti vezetője. Mindezt azért, mert a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke sajtótájékoztatóján a rezsicsökkentést okolta a közműszolgáltatóknál tapasztalt elbocsátások miatt.
Járt már bármiféle HR-képzésen? Akár OKJ-s, akár HR-rel kapcsolatos workshopon, konferencián, pár napos kurzusokon, hosszabb tanfolyamokon? Ha igen, akkor szeretnénk segítségét kérni egy kutatáshoz, ehhez pedig a véleményét és 5 percet kérnénk az idejéből.
A családi kedvezményt már járulékokra is érvényesíteni lehet, ami a nagycsaládosok nettó átlagbérének közel 15 százalékos, 25 ezer forintos emelkedését hozta egy év alatt, szemben a többiek 1-2 százalékos többletével – írja a Napi.hu.
2014 II. negyedévében a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 91 ezer fővel, 359 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 2,3 százalékponttal, 8,0 százalékra mérséklődött. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer fő volt, 190 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 61,7 százalékra emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hosszan tartó súlyos betegség után, 55 éves korában elhunyt Kiss Péter MSZP-s országgyűlési képviselő, volt kancelláriaminiszter – közölte Facebook-oldalán az MSZP kedden.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 22-én versenyfelügyeleti eljárást indított a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt.-vel szemben, első lépésként a vállalkozás székhelyén helyszíni kutatást tartottak a GVH munkatársai – közölte a versenyhatóság kedden az MTI-vel. A Sanofi keddi közleménye szerint a társaságnak meggyőződése, hogy minden esetben betartja az alkalmazandó előírásokat és jogszabályokat.
A felsővezetők több mint harmada kap autót, míg a segédmunkások több mint fele csak a fizetéséből él, bármiféle egyéb juttatás nélkül – derül ki a Fizetesek.hu legújabb felméréséből, amelyet a Napi.hu mutatott be.
Idén év elején kibővültek a munkaadók lehetőségei a munkavállaló lakhatásának támogatására. A CafeteriaTREND magazin bemutatja, hogy néz ki ez a gyakorlatban.
Az Önök honlapján olvastam a lakáshiteltörlesztés adómentes támogatásának lehetőségről. Szeretnék róla többet megtudni. Érdekelne, hogy milyen feltételekkel élhetek vele. Hova tudnék ezügyben fordulni személyesen?
Férjem rokkantsági ellátásra jogosult, de munkaviszonyban van, és mivel olvastam a törvényt, miszerint: megszűnik a rokkantsági ellátásra való jogosultság, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát ezzel kapcsolatban csak azt szeretném megkérdezni hogy a cafetéria beleszámít-e a jövedelembe.
Az idei első féléves adatokból már látható, hogy a jövőben nyugdíjba vonulók egyre fontosabbnak tartják az öngondoskodást: az egyszeri díjas megtakarításokat keresők mintegy 30 százaléka a nyugdíjbiztosítást választotta – olvasható a K&H Biztosítójának friss elemzésében.
Az utóbbi idők tapasztalatai szerint vannak olyan munkaadók, akik adóelkerülési szándékkal olyan készpénzutalványokat bocsátanak ki, adnak a munkavállalóiknak, amelyeket ez utóbbiak közvetlenül készpénzre válthatnak – közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.
Nem igényelhető vissza a SZÉP-kártyákról a munkáltatóknak visszautalt összeg után a kifizető által megfizetett személyi jövedelemadó (szja) és egészségügyi hozzájárulás (eho) – hívja fel a figyelmet az állami adóhatóság.
Magyarországon a felnőttek leginkább az ismerőseikkel, családtagjaikkal tartják a kapcsolatot a közösségi oldalakon, az üzleti kapcsolattartás vagy a munkakeresés viszont legtöbbjük számára nem itt zajlik – derül ki a Kutatópont legfrissebb elemzéséből, amelyet kedden hozott nyilvánosságra.
Elérhetők a felsőoktatási intézmények által a pótfelvételi eljárásban meghirdetett képzések, a kérelmeket augusztus 12-ig lehet benyújtani kizárólag elektronikus úton.
Egy 11 ezer négyzetméteres, 4,5 milliárd forintba került új üzemcsarnokot adott át a Wing Zrt. a fóti üzleti parkjában – az East Gate Business Parkban (EGBP) – a General Electricnek (GE), közölte a Wing.
Napjainkban az e-learningről már szinte mindenki hallott akár munkahelyén, iskolai tanulmányai alatt, konferenciákon, de, hogy pontosan mit is jelent, kevesen tudják. Ennek oka részben az, hogy még nincs egy egységesen lefektetett kritériumrendszer, hogy miből áll egy jó tananyag, valamint az, hogy az évek során – ahogy bővül az eszköztár – folyamatosan értelmeződik át az e-learning fogalomrendszere – írja az ARTudasmenedzsment a HR Blog oldalán.
Egyre többször, idén július közepéig több mint 130 esetben fordultak a tavaly létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez (TSzSz), a vitatott 3,7 milliárd forintos összeg 80 százalékát ítélték meg a kérelmezőknek - közölte a szervezet kedden az MTI-vel.
Már rég egyértelmű, hogy a magyar HR-eseket magával rántotta az online szféra. Rengetegen használják a közösségi oldalakat, állásportálokat és a céges karrieroldalakat, míg az újsághirdetésnek egyes szegmensekben már-már leáldozott. Most megmutatjuk, hogyan kereshet állást, építheti a kapcsolatait és készülhet az állásinterjúra a mobilja segítségével.
A kormány családpolitikai szellemisége összhangban van a Népesedési Kerekasztal által kidolgozott, új nyugdíjszámítási javaslattal, ezért akár már szeptemberben támogatást nyerhet a tervezet – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Harrach Péter.
A gazdasági válság jelentős változásokat generált a hazai kereskedelmi ingatlanpiacon. A beruházások, tranzakciók jelentősen visszaestek, a „B” kategóriás irodapiac ellenben fellendült. Petrik Zoltánnal, az In-Management Kft. értékesítési igazgatójával beszélgetett az Iroda.hu a piacról, a bérlői igényekről, a profi hozzáállásról, valamint a sokat misztifikált „A” és „B” kategória közötti elhalványuló különbségekről.
Augusztus 12-ig lehet az állami fenntartású felsőoktatási intézmények kancellári posztjaira pályázatot benyújtani – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatási államtitkársága hétfőn.
Megszállták a Microsoft Corporation irodáit Kína négy városában a hatóságok emberei; az amerikai vállalatóriás illetékesei megerősítették, hogy nyomozás van folyamatban a cégnél – jelentette a kínai média hétfőn.
Közel húszmilliárd forint pluszpénzt ad a kormány a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) idei működésére, további félmilliárdot pedig a bevett egyházakat megillető, a hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódó támogatások finanszírozására biztosít.
Jordániába szállít 132 kilovoltos villamos távvezetéket mintegy 650 millió forint értékben a lég- és szabadvezetékek, drótok, huzalok és egyéb termékek, hevederek, kábelek gyártására szakosodott miskolci Fux Zrt. – tájékoztatta Barkóczi István, a Fux vezérigazgatója, többségi tulajdonosa az MTI-t.
A Diplomamentő program keretében várhatóan augusztus végén elindulnak az első képzések, amelyekre eddig mintegy 29 ezren jelentkeztek - közölte az MTI érdeklődésére Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója hétfőn.
Önkéntes kilépési programot hirdetett a Magyar Telekom, amelynek keretében a szokásosnál jóval kedvező feltételek mellett távozhatnak a dolgozók – írta meg a VS.hu.
A szezonmunkát keresőknek a remek lehetőség egy kirándulóhajón dolgozni. A luxushajókhoz kapcsolódó külföldi munka már csak azért is izgalmas lehetőségnek ígérkezik, mert csábító fizetésekkel jár. Mielőtt azonban bárki jelentkezne egy ilyen munkára, ajánlott, hogy ismerkedjen meg a hajós életforma részleteivel mondja Csatlós Orsolya, a tjobs.hu álláskeresői platform sajtószóvivője.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkezdte a folyószámla-kivonatok és a késedelmipótlék-értesítők kiküldését, október végéig több mint másfél millióan kapnak értesítést az adóhivataltól - közölte a NAV hétfőn.
Az elektronikus kommunikáció és közösségi média átírta a nyaralás fogalmát. Hódít a 'worliday', vagyis a munkával kombinált pihenés. Manapság teljesen természetes, ha a szabadság alatt napi szinten ránézünk a munkahelyi e-mailjeinkre, és bekapcsolva hagyjuk céges telefonunkat, még ha az csak indokolt esetben és ritkán csörög bele a pihenés csöndjébe. Ha ugyanis így teszünk, nem kell azon aggódnunk, hogy a távollétünkben feje tetejére áll a vállalkozás, vagy épp a humán erőforrás osztály. A stresszmentes nyaralás még a szabadság megtervezésén és a helyettesítő kolléga kiválasztásán is múlik. Ez a fő tanulsága cikkünknek, melyben három HR-vezető nyaralási szokásaiba nyerünk betekintést.
A HVG HR Center felmérést végzett humánerőforrás-szakemberek körében toborzási tapasztalataikról. A nem reprezentatív, online kutatásban 75 HR-es vett részt, a válaszok alapján megállapítható, hogy a toborzásban egyre nő az online média jelentősége.
Az LMP úgy tudja, hogy szürkefoglalkoztatás, csökkenő bérek és akár havi 400 órás munkaidő jellemző a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alvállalkozóinál, és a jogsértő állapotok a központ tudtával és beleegyezésével állnak fenn.
Az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) szerint a már bevezetett duális képzésben tovább kell erősíteni a szakmaiságot.
A vállalatok szeptember 12-éig jelentkezhetnek az Európai Helyes Gyakorlat díjra, amelyet a munkavédelmi szempontból példamutató cégek nyerhetnek el.
Magyar hajózási szakemberek hátrányosnak és feleslegesnek tartják a belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók munkaidejének szabályozására vonatkozó, új uniós javaslatot – közölte a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) és a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének (MBFSZ) elnöke az MTI kérdésére.
Az uniós átlagnál kevesebbet túlóráznak és kicsit több mint 40 órát dolgoznak a magyar munkavállalók – derítette ki a KSH-
A vállaltok többsége nem tervez érdemi változást kutatásfejlesztési tevékenységében, így további állami ösztönzés nélkül nehezen érhető el az a kormányzati cél, hogy Magyarországon a kutatásfejlesztési kiadások 2030-ra csaknem a jelenlegi két és félszeresére emelkedjenek – véli a Deloitte a K+F helyzetéről készített idei felmérése alapján.
Az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. Erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén tartott előadásában. A kormányfő egyúttal bírálta azokat "a fizetett politikai aktivistákat", akik civileknek tüntetve fel magukat külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon.
Elektronikus képzési és távoktatási anyagok készültek közszolgálati tisztviselők továbbképzéséhez.
A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szombattól Nemzeti Befektetési Ügynökség néven működik tovább – az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.
A közelmúltban egyre népszerűbb téma, hogy a magyar fiataloknak milyen elképzeléseik, elvárásaik vannak a külföldi munkavégzésről. Mit is rejt emellett a valóság, milyen pozíciókra és milyen feltételekkel várják külföldön a magyarokat?
A munkaerőpiac szerkezete változóban van, és ennek a jelenségnek a hétköznapi életben megnyilvánuló formái szinte zavarba ejtőek. A technika - az egyik oldalon - olyan fejlett, hogy szinte futurisztikussá vált, ugyanakkor a munkaerőpiacról egyre többen szorulnak ki, és válnak „érinthetetlenné. A képzési struktúrák nem tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó igényekhez, és ha ez sikerül is, akkor sem tudjuk átlépni azokat a jelenségeket, amelyek az egészséges, mobilis társadalom megteremtéséhez szükségesek. Erről a sokszínű képről beszélgetett a HR Portál a téma szakértőjével, Csoba Judit, egyetemi docenssel, a Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológia és Szociálpolitika Tanszékének munkatársával.
Ha azt gondoljuk, hogy a sok dicséret feltétlenül önbizalommal és kísérletező kedvvel fogja megáldani gyermekeinket, jobb, ha még egyszer átgondoljuk. Legalábbis azt, hogy milyen fajta dicséretet adunk. Ezt állítja Carol Dweck, aki a munkatársaival az alábbi kísérletet végezte el.
Sokszor hallani a kérdést, hogy mennyibe kerül egy e-learning? Erre a kérdésre, a kérdés feltevésének pillanatában nincs jó válasz, hiszen hiányoznak azok az információk, amelyek tudatában több opciót is fel lehet sorolni árazás szempontjából is. Megpróbálunk azonban segítő kezet nyújtani azoknak, akik költség oldalról közelítenek: ha az nem is tudjuk megmondani, hogy mennyibe kerül az első modul, vagy az oktatásmenedzsment rendszer, azt meg tudjuk mondani, hogy mivel lehet csökkenteni a költségeket.
A NAV közzétette a több ezer nevet tartalmazó listát a be nem jelentett foglalkoztatott miatt megbüntetett cégekről. A Liga szakszervezete segítséget nyújt a szürkefoglalkoztatásba kényszerítetteknek is – áll a közleményükben.
Adócsaló munkaerő-közvetítőket fogtak el az adóhatóság nyomozói Közép-Dunántúlon, a bűnszervezet több mint 160 millió forint adót csalt el – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága pénteken.