2015. március 27. péntek, Hajnalka
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a vasárnapi zárva tartás miatt a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mert szerintük az erről szóló törvénynél nem volt előzetes hatásvizsgálat, és nem volt elegendő idő a felkészülésre; ezek pedig a jogalkotási törvénybe ütköznek.
A magyar cégek 8 százaléka vett igénybe tavaly felhőalapú szolgáltatást, ami jelentősen elmarad a 19 százalékos uniós átlagtól. Pedig minden ezzel foglalkozó felmérés az informatikai költségek csökkenését mutatja ki a felhő egyik legnagyobb előnyeként a vállalatoknál - írja a Világgazdaság.
Mesterek Mestere néven díjat alapított a Mapei Kft. a kiemelkedő színvonalú építőipari szakmunka elismeréséért. A díjra minden ma is aktív kőműves és burkoló szakember nevezhet. A díj odaítéléséről szakmai zsűri és közönségszavazás dönt - tájékoztatta a cég portálunkat,
Friss diplomások, egyetemi hallgatók nemzetközi tapasztalattal, széleskörű képzettséggel gazdasági, pénzügyi, üzleti, IT, digitális marketing területen vagy reáltárgyakban szerzett jártassággal - a portálunknak eljuttatott közlemény szerint ezek a legfőbb elvárások azzal a húsz fővel szemben, akik bekerülhetnek a Generali új, nemzetközi tehetségprogramjába.
A foglalkoztatottak száma meghaladta a 4 millió 124 ezret a tavaly december és idén február közötti három hónap átlagában, és 111 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH.
Tavaly december és idén február közötti időszakban 7, 7 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliség átlagos időtartama a tavalyi 19,0 hónapról 17,8 hónapra csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
A 2010 augusztusa óta folyamatosan bővülő foglalkoztatás növekedésének motorja egyértelműen a versenyszféra, nem pedig a közfoglalkoztatás vagy a migráció - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szállamtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán a legfrissebb munkaerő-piaci adatokat kommentálva.
Tavaly december és idén február közötti időszakban 7, 7 százalékra mérséklődött a munkanélküliségi ráta. A munkanélküliség átlagos időtartama a tavalyi 19,0 hónapról 17,8 hónapra csökkent. A foglalkoztatottság pedig nőtt: 111 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
"Nem akarok brókerellenes hangulatot kelteni, de azért láttunk már brókert" - jelentette ki Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A miniszterelnök szerint ha "ez az életmód" mások kárára jön létre, akkor az "embernek kinyílik a bicska a zsebében".
Folyamatosan két személynek kell majd jelen lennie menet közben a pilótafülkében a norvég Norwegian, a brit EasyJet és a kanadai Air Transat légitársaság gépein.
Beszünteti működését április 20-ától a Wizz Air Ukraine, a magyar vonatkozású diszkont légitársaság ukrán leányvállalatát, helyette a Wizz Air Hungary nyit bázist Kijevben - közölte a légitársaság.
Már minden ötödik munkavállaló szenved mozgáshiány következtében kialakult egészségkárosodásban, csak felük sportol hetente. Kevés vállalat ösztönzi mozgásra munkavállalóit - idézi a Profession.hu felmérését a ProfitLine.hu.
A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) azt kéri minden orvostól, hogy lehetőség szerint minél többen vegyenek részt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttválasztásában.
A Tesco új üzleti egységet hoz létre Tesco Európa néven; a jövőben Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország egységes vezetéssel működik tovább - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt.
A keddi légi szerencsétlenséget vizsgálók szerint a másodpilóta valószínűleg szándékosan vezette a gépet katasztrófába. A pilóta korábban depressziós volt. A cégnél csak a kiválasztási eljárásban végeznek pszichológiai vizsgálatot. Az érdekvédők szerint ez jól van így.
Home office helyett hódít a hoffice - ne a saját, hanem valaki más lakásából dolgozzunk. Amíg ő ül az irodájában, miénk a nappalija. Az új mozgalom Svédországból indult, írja az utajovobe.eu.
Szeptembertől a pedagógus életpálya részeként újabb 3,5 százalékos béremelés várható - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere éves meghallgatásán az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt szerdán, Budapesten. Jelezte: az emelés 2016-ban és 2017-ben is folytatódik majd.
Sikeres a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnak a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatására tavaly indított programja, a kezdeményezést Fogyatékosságbarát munkahely díjjal ismerték el – közölte Lukács János dandártábornok csütörtökön.
Bár huszonöt év alatt az öngyilkosságok száma felére csökkent hazánkban, a WHO 2010-es listájának harmadik helyén állunk. Életünk egyharmadát munkahelyünkön töltjük, ezért a tragédiák megelőzésében is nagy szerep juthat munkahelyi kapcsolatainknak. - A legfontosabb felfigyelni az egyén magatartásának megváltozására. E mögött lehet konkrét ok, ebben óvatosan fel kell ajánlani a segítséget – mondta a HR Portálnak Prof. Dr. Zonda Tamás pszichiáter, öngyilkosságkutató. A szakember szerint a lelkileg sérült emberek felderítése, folyamatos és szakszerű gondozása jelentene komoly öngyilkossági prevenciót. A legnagyobb baj az, hogy a segítségre szoruló ember a megelőzésben amúgy sem jeleskedő pszichiátriai ellátásig el sem jut, és közvetlen és tágabb környezet sem biztatja erre. Ez világjelenség.
Az idén 270 milliárd forintot költ a kormány közmunkára, amiből a tavalyinál több, havonta átlagosan 213 ezer embert akarnak foglalkoztatni. Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke szerint az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának a csődje, hogy egyre több a közfoglalkoztatott Magyarországon. Azért kell folyamatosan emelni a közmunkások számát, mert egyre többen kerülnek utcára, írja a Népszava.
Összeolvad a H. J. Heinz élelmiszeripari vállalat és a Kraft Foods Group. Az új egyesített vállalat neve "Kraft Heinz" lesz. A Heinz mostani részvényeseinek 51 százalékos tulajdonrésze lesz benne, a maradék 49 százalék a Kraft részvényeseihez kerül.
Elkészült a felsőoktatási törvény módosításának tervezete, amelyet április közepén véglegesít a Felsőoktatási Kerekasztal, és legkésőbb májusban benyújtanak a parlamentnek, mondta a Magyar Nemzetnek Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár.
Alaposan megváltoztatnák a Munka törvénykönyvét a szakszervezetek. Az egyik céljuk, hogy erősebb felmondási védelmet szeretnének elérni a kisgyermekes munkavállalóknak - írja a Magyar Nemzet. A felmondás után bejelentett terhesség is védelmet jelentene.
A hazai startupok felfutása kapcsán egyre nagyobb figyelem fordul afelé, hogyan rendezik be az irodáikat ezek a cégek. Fogalommá vált a „startup iroda” és naponta jelennek meg a sajtóban elképesztően eredeti ötletekkel kialakított irodák képei. Vajon mi jellemzi leginkább ezeket a munkatereket, mitől lesz az iroda startup? A The Showroom iroda szakértője Bogárdi Adrienn összeszedte azokat a tényezőket, melyeket a tervezők figyelembe vesznek, mikor egy innovatív irodát álmodnak meg.
Csökkent az álláskeresők száma, február végén 430,7 ezren, az előző évinél 2,9 százalékkal kevesebben kerestek állást - derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett adatokból.
Az adósságállomány csökkentése mellett a foglalkoztatás bővítését nevezte a kormány legfontosabb céljának a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint addig kell ezzel foglalkozni míg egy ember is van az országban, aki dolgozni szeretne, de nem talál munkát, vagyis amíg meg nem valósul a teljes foglalkoztatottság.
Egy friss spanyol kutatás szerint a matematika és természettudományos teljesítményt növeli a rendszeres házi feladat, de csak akkor, ha nem túl sok. 60-70 percnél nem érdemes többet tanulni otthon.
Az oktatást nevezte a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózása leginkább jövőbe mutató pillérének egy március 24-ei budapesti fórumon Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.
Együttműködési megállapodást írtak alá a Semmelweis Egyetem és a General Electric (GE) iparvállalat magyarországi leánycégének képviselői március 24-én Budapesten. A cél az egészségügyi ellátás és az orvosi technológia fejlesztése.
Az LMP úgy látja, "váratlan harcostársra akadt" az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) család- és ifjúságügyért felelős államtitkárában a nők esélyegyenlőségéért vívott küzdelemben, ezért arra kérik Novák Katalint, álljon ki a párt által benyújtandó országgyűlési határozati javaslat mellett.
Az EY tanácsadó cég száz új munkatárssal bővíti létszámát hazánkban a nyáron kezdődő új pénzügyi évben. A most csatlakozó munkatársak idővel a cég külföldi irodáinál is kipróbálhatják majd magukat - közölték portálunkkal.
A szakképzett munkaerő világszerte fontos szempont a befektetési döntésekben, ezért Magyarország versenyképességéhez szükséges a vállalatoknál folytatott gyakorlati képzés a felsőoktatási tanulmányok során - mondta Rudnay János, a Duális Képzési Tanács (DKT) vezetője.
A pénzváltók számára is kötelezően előírnák az online pénztárgépek használatát - nyilatkozta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára szerdán az M1 hírcsatornának.
A most elindult közfoglalkoztatási portál szerint ez a hónap diagramja.
A Magyar Nemzet értesülése szerint a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak a Tesco áruházlánc magyarországi beszállítói. Mint írják: a multinacionális vállalat kiszolgáltatott helyzetben levő partnereit sarcolja a londoni központban elrendelt spórolás jegyében.
Magasabb összegű jubileumi jutalom illeti meg a nagyatádi kórház dolgozóit, mint amit korábban a munkáltatójuk nekik átutalt - összegzi a Magyar Nemzet a kaposvári törvényszék elsőfokú ítéletét, amelyben a kórház két dolgozóját a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezet jogsegélyszolgálata képviselte.
A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
A Facebook olyan alkalmazást tervezett, amivel a munkatársak tartani tudják a kapcsolatot, s így egy eredményes közösségi hálót tudnak építeni egymás között. Létezik már jó néhány hasonló alkalmazás, de széles körben még nem terjedtek el ezek. A vezető szoftvermérnök a Google-nál már próbálkozott ilyennel, de ott belebukott a cég. Sok reményt fűznek a Facebook at Work elterjedéséhez, hiszen maga a közösségi oldal munkatársai már évek óta ezt használják saját belső kommunikációjukhoz.
Egyre kevesebben igényelnek vissza a személyi jövedelemadóból - írta a Magyar Nemzet.
Akár az egészségügyet is bedöntheti, hogy ezekben az években több százezren mennek nyugdíjba az egykori Ratkó-korszakban születettek közül. Az egészségügy finanszírozhatóságának fenntartására megoldás lehet a szociális adó mértékének emelése, vagy a szolgáltatási csomag szűkítése is - mondta a Világgazdaságnak Bodrogi József egészségügyi közgazdász.
Azonnal vonja vissza a kormány a boltok hétköznapi nyitva tartását is korlátozó intézkedését, mert azok a hajnali műszakba járó, nehéz anyagi helyzetben élőket hátrányosan érinti - követeli a vegyipari szakszervezet portálunknak eljuttatott közleményében.
Feleségem közalkalmazott. Gyed után részmunkaidőben történő munkavégzésre kért engedélyt, melyet meg is kapott. A részmunkaidőre vonatkozó engedély a fizetés nélküli szabadságot követő első munkanaptól érvényes. Az előző évekből felgyülemlett szabadságot is ugyanettől a dátumtól kezdődően vette ki, azaz az előző évekről felgyülemlett szabadsága után is a részmunkaidőre járó (kevesebb) illetményt kapta. Kérdésem, hogy jogilag ez helyes így?
A Dimenzió Kölcsönös Biztosítónál Halasztott kezdetű nyugdíj kiegészítő biztosításom van, ami 2018-ban éri el a 10 évet amikortól megszüntethetem a biztosítást és felvehetem az addig összerakott pénzemet. Most hogy rehabilitációs ellátást kapok elküldtem a papírokat a megszüntetésről de visszaírtak hogy a rokkantsági ellátás nem minősül a nyugdíjkorhatár betöltésének ezért nem fizetik ki a pénzt csak 2018-ban. Nekem most van nagyon nagy szükségem a pénzre. Kérdésem valóban jogos az el utasítás?
A fehérneműgyártó cég egy új vállalati stratégia részeként több gyárának bezárását fontolgatja és leépítéseket tervez. A dunaújvárosi gyárból 170 dolgozót éküldenek el. A felsőőri elbocsátások érintetteinek segítésére egy legalább kétszázezer euró értékű munkaerőalapot hoztak létre.
Beválasztották a világszinten kiemelkedő teljesítményt nyújtó női vezetők közé a Focus Consulting Kft. ügyvezető-tulajdonosát. Bíró Tímea 18 évvel ezelőtt indította el vállalkozását és nem félt a kudarctól vagy éppen attól, hogy nőként nem fog helyt állni. Céljaira fókuszált és tört előre. A korábban versenysporttal foglalkozó vezető arra inspirálja a hölgyeket, hogy merjenek nagyot álmodni, mert kellő kitartással semmi sem állhat az útjukba. - Ehhez azonban hinniük kell önmagukban és nem szabad hátrányként megélni a női mivoltukból fakadó élethelyzeteket - mondta a menedzser a HR Portálnak adott interjúban, aki azt is beismerte, hogy élete egyik legnehezebb időszaka volt, amikor szülés után a gazdasági válság által megtépázott piacra tért vissza.
Lezuhant egy német utasszállító Dél-Franciaországban kedden délben. A Lufthansa szerint kedden hét, és a napokban ennél jóval több Germanwings-járatot töröltek amiatt, hogy a legénység nem akarta felvenni a munkát.
Elsősorban az anyagiak miatt dolgoznak betegen is a magyarok és az oroszok. Az indiaiak a munka, az amerikaiak a főnök miatt nem mennek betegszabadságra - derül ki egy felmérésből.
Elindult a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja, amely széleskörű tájékoztatást nyújt a közfoglalkoztatóknak és közfoglalkoztatottaknak - tájékoztatott a tárca.
Ma már az agykutatás is bebizonyította, amit az emberiség évezredek óta szabadon megfigyelhetett, hogy az agy akkor fejlődik a legjobban, amikor azt lelkesedéssel, motivációval használják. Egyre kevésbé használjuk a klasszikus kommunikációs, probléma-megoldási és tanulási formákat. Hogyan hat ez a gyermekek agyi fejlődésére és hogyan működik a motiváció? Erről kérdeztük Dr. Gerald Hüther nemzetközileg elismert professzort, aki szívügyének tekinti, hogy több évtizedes agykutatói munkáját a laikusok számára is érthető és a mindennapokban hasznosítható módon elérhetővé tegye.
Februárban 4818 név szerepelt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató adózóinak listáján.