2014. szeptember 2. kedd, Rebeka, Dorina
a a a
Hrportal.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Az Eurostat júliusi adatai szerint 24,850 millió volt az állástalanok száma az EU-ban, ezen belül 18,409 millió az euróövezetben. Az előző hónaphoz képest nem, de az előző évi adatokhoz képest csökkentek a számok.
A felsőoktatással kapcsolatos vitákban nem egyszer hallható, hogy használhatatlan diplomások tömegeit ontja, de valóban így van ez? Miközben a többi uniós országhoz képest egyáltalán nem kiemelkedő a diplomások aránya, kevesebben munkanélküliek és magasabb a fizetésük is, írja az Index.
De az is lehet, hogy százezer lesz belőle. Legalábbis úgy tűnik ennyi munkáskézre lesz szüksége a tajvani Foxconnak kínai gyáraiban, mivel egyre nő a kereslet az okostelefonok iránt.
Kilencven-százezer között van azoknak az ingázóknak a száma, akik akár naponta, akár hetente vagy ritkábban járnak haza - erről Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke beszélt a Magyar Hírlapnak adott, hétfőn megjelent interjújában a nemzetközi vándorlásról.
Ma véget ér a két és fél hónapos nyári vakáció és reggel nyolc órakor megkezdődött a tanítás az iskolákban, elindul a 2014/2015-ös tanév. Az új tanévben mintegy 1 millió 267 ezer diák veszi hátára az iskolatáskát. Érdemes már előre tervezni a szünetekkel.
Ámokfutó végzett hétfőn két emberrel Új-Zélandon egy munkaügyi hivatalban, egy harmadikat megsebesített, majd elmenekült.
A munkaviszonyt leggyakrabban felmondással szüntetik meg, vagyis az embert kirúgják. 2013-ban összesen 250 ezren voltak azok, akik elveszítették állásukat, írja a Pénzcentrum.hu. A lépésnek azonban általában vannak előjelei.
A napi.hu összegyűjtötte a szeptember elsejétől életbe lépő változásokat. Tovább csökken a villanyszámla, bővül a jótállás köre, önállósul a Testnevelési Egyetem.
Szeptember 1-jétől már csak online pénztárgépet használhatnak a vállalkozások. Jelenleg 163 700 kassza áll összeköttetésben az adóhatósággal. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal folyamatosan ellenőriz.
Az orosz államfő arra figyelmeztette az országa elleni szankció miatt kivonuló nyugati vállalatokat, hogy nehéz lesz visszatérniük az orosz piacra.
A nők munkavállalásának útjában állt a bölcsődei férőhelyek hiánya is, emelte ki Kurucz Éva kormányszóvivő egy budakalászi bölcsőde átadásán, írja az edupress.
Az Európai Unió nem kényszerít a túlzott nagyvonalúságra, semelyik tagállamnak nem kell szociális szolgáltatást nyújtania olyanoknak, akik nem dolgoznak - mondta Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért, és társadalmi összetartozásért felelős európai uniós biztos.
A munkatársak, köztük a HR-szakemberek képzése kulcskérdés az üzleti sikerben. A Sämling Kft. folyamatosan törekszik a képzéseinek kialakítása során a mai és leendő HR-esek igényeinek megfelelni – a kezdőtől a gyakorló szakemberig, az általános témáktól az egészen speciálisig.
A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2014-ben is kiírta az Év CIO-ja pályázatát. A pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az informatikai vezetők tevékenységének fontosságára, valamint a díjjal elismerje az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó CIO (Chief Information Officer) munkáját – írja a VISZ közleménye.
Közeledik szeptember elseje, sok fiatal első munkanapja. Az iskola elvégzése után a legtöbben még szabadon töltik az utolsó nyarat, és a munkaerőpiac is lelassul ilyenkor. Így évről-évről a legtöbb fiatal szeptember elején áll munkába életében először. A LIGA Szakszervezetek ezért most a lehető legrövidebben összefoglalta számukra, hogy mik az alapvetően fontos szabályok, amelyekre oda kell figyelni.
Az egyik MNB-s vezető szerint egy nagyobb gazdasági növekedés 10-15 éven belül felvillanthatná a reményt, hogy a külföldre ment munkavállalók hazajöjjenek.
SSC Heroes néven a hazai szolgáltató központok (Shared Service Center) érintettjeit összegyűjtő közösségi portál indult, amely a szektor ismertségét hivatott növelni, és a szakma kommunikációját támogatni.
Zajlik a munkaszervezési forradalom, nem csak a munkaidő, hanem a teljes munkaszervezés kezd flexibilissé válni - ez részben a válság egyik pozitív hozadéka. A mai, a korszerű IT- cégekben szinte elvárás a mobilitás, és nemcsak a munkavállalótól, hanem a munkáltatótól is. A - jellemzően - startup-ból kinőtt infokommunikációs (IKT)- világról, és ezek új HR-megközelítéséről beszélt a HR Portálnak Tóth Adrienn, a Sonrisa Informatikai Kft. HR vezetője, aki egyben a Magyar Távmunka Szövetség elnökségi tagja is.
Nem a bizonyítványaid, hanem az eredményeid tesznek sikeressé, a siker viszont nem biztos, hogy boldoggá tesz majd - állítja Alan Collins. A SuccessInHR.com alapítója szerint azt is át kell értékelned, hogy valójában kinek és miért is dolgozol, így ha kirúgnak, akkor sem érzed magad lenullázva.
A munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő nők vállalkozóvá válását segíti a Szív a Szívért Alapítvány augusztus végén befejeződött programja; a képzésben a salgótarjáni kistérségben élő nők vettek részt – tájékoztatta az MTI-t az alapítvány kuratóriumi elnöke hétfőn.
Gyerekeket alkalmazott, diákokat pedig "kizsákmányoló" körülmények közt dolgoztatott a Samsungnak és Lenovónak is beszállító HEG gyár Kínában – állítja a China Labor Watch (CLW) munkajogi szervezet, az érintett vállalat cáfolja a vádakat.
2015-től a Nemzetgazdasági Minisztérium lesz a szakképző iskolák fenntartója – jelentette be a tárca vezetője a szakképzési és felnőttképzési intézmények országos tanévnyitóján csütörtökön, Miskolcon.
Döntöttek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokról csütörtökön, a több mint 9500 pótfelvételiző közül mintegy 7300-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio Kft. csütörtökön.
Tárgyalásokat kezdeményez szeptember elejére a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjjal kapcsolatban a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) az érdekképviseletekkel, a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának tagjaival és a kormányzat illetékeseivel – közölte a MSZSZ csütörtökön az MTI-vel.
Közlekedési Egyeztető Fórum elnevezéssel szakszervezeti-politikai platform alakult csütörtökön Budapesten – közölte a fórum szervezője, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) közleményben az MTI-vel. Az LMP támogatásáról biztosította a fórum megindítását.
A jegybank saját közgazdasági képzéseket indít, amelyek nem a "bukott neoliberális tanokat hirdetik", a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mind a négy, már működő alapítványa pedig az oktatási rendszer erősítését célozza – mondta a Vs.hu-nak Matolcsy György jegybankelnök.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) közzétette a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2015. évi pályázati fordulójának dokumentumait.
A Philips Magyarország új területi vezetője, John Ford hivatalosan 2014. augusztus 25-től tölti be pozícióját a vállalatnál, közölte a cég csütörtökön.
Ilyen megkeresések is szoktak érkezni hozzám: a kétségbeesett álláskereső azt írja, kirúgták/felmondott próbaidőben mert nem bírta tovább, most mi lesz vele?
A Randstad által készített Flexibility at Work 2014 tanulmány szerint a számla nélküli, illegális pénzmozgások csökkentésével és az atipikus munkavégzés megkönnyítésével tovább lehetne fehéríteni a gazdaságot. A feketegazdaság a magyar GDP 22 százalékára rúgott 2013-ban, míg Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt ugyanez az arány. Az elmúlt években a feketemunka mértéke hazánkban csak 1 százalékkal csökkent.
A munkáltatók idén is adhatnak iskolakezdési támogatást. Az alkalmazottak a több mint 30 ezer forintos, közoktatásban tanuló gyermekek után járó támogatást utalvány formájában kaphatják – tájékoztat az adóhatóság honlapján publikált közlemény.
Rossz helyzetben a káromkodás alááshatja a dolgozó tekintélyét – derült ki a Career Builder kutatásából. Mégis: a megkérdezettek 51 százaléka ismerte el, hogy káromkodik a munkahelyén, 95 százalékuk kollégái, 51 százalékuk főnökük előtt, de hét százalékuk ügyfelei előtt is. A káromkodók 54 százaléka volt férfi, és 47 százaléka nő, derül ki az Index munkahelyi káromkodásról szóló gyűjtéséből.
Több mint hatvan új munkatárs csatlakozott a magyarországi EY-hez a nyár folyamán, amely tíz százalékot meghaladó létszámemelkedést jelent. A nemzetközi üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló cég világszinten is folyamatosan bővül, az elmúlt egy évben 15 ezerrel nőtt a cég magasan képzett szakembereinek száma – áll a cég szerdai közleményében.
A foglalkoztatás további emelkedését támogatják a hazai nagyvállalatok létszámbővítésre vonatkozó szándékai – írja a K&H nagyvállalati növekedési index kutatására hivatkozva a Világgazdaság Online.
A fiatalok nem eléggé tudatosak és körültekintőek vállalkozásuk működtetésével kapcsolatosan, többségüknél hiányoznak a hosszabb távú célkitűzések, a stratégia, a tervezés és a vízió, valamint a szervezet fejlesztésével kapcsolatosan is erős támogatásra szorulnak. Úgy tűnik, a lelkesedés nem elég - többek között ez is kiderült az InnovaLab Intézet és a MunKaland Fejlesztő Központ közös online felméréséből. Számos program és pályázat indul a fiatal vállalkozók támogatására, amelyek hatékonysága és eredményessége azonban kevés esetben bizonyítható. A kutatás vezetői arra akartak fényt deríteni, hogy mely területeken van valódi támogatásra szükségük a fiataloknak.
Kelet-magyarországi Vidék- és Területfejlesztési Kutatóközpont létrehozásáról és ehhez kapcsolódóan kihelyezett tanszék megalapításáról írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a térség országgyűlési képviselője és a Debreceni Egyetem rektora szerdán Debrecenben.
Július végén 414 200 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, júniushoz képest 5,6 százalékkal, tavaly júliushoz képest 16,7 százalékkal kevesebbet – tette közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) a honlapján.
Újabb pályázatot írnak ki a tavalyelőtt leállított kapuvári húsgyár vagyonára, miután az előző kör nyertese a határidőig nem fizette ki a vételárat, ezért felmondták a vele kötött szerződést – közölte szerdán az MTI érdeklődésére a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A szociális szférában tervezett életpályamodell kialakításáról, valamint a további bérrendezés lehetőségéről tartottak szakmai és érdekvédelmi egyeztetést szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).
Amerika után Szegeden terjeszkedik az NNG, az ősszel nyíló új fejlesztői központba kétszáz új, főleg programozói állásra keresnek munkatársakat – jelentette be a cég elnöke szerdán Szegeden, sajtótájékoztatón.
A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.
Kitarthat a foglalkoztatottság növekedése az év végéig az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik azt is megjegyezték, hogy a versenyszféra egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a mutató javulásához. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében kiemelte a rekord foglalkoztatottságot és a 8 százalék alatti munkanélküliséget.
Van egy 2 és fél éves örökbefogadott kisfiúnk van. Ő 2012.01.01-én született, de koraszülöttsége miatt csak 2012.01.31-n került otthonunkba, attól a naptól kezdve kaptam a TGYÁST, utána gyedet, majd idén januártól gyest kapok. 2015.01.01-én tölti be a 3. életévét. A kérdésem az lenne, hogy hány nap szabadságot kell a munkáltatóm adjon, többen számolták már, valakinél 11-13 nap jött ki, valakinél 29 jött ki.
A munkahelyi rasszizmusról elemzést készíteni komoly feladvány. A jelzős szerkezet definíciója világos: faji előítélet és diszkrimináció a foglalkoztatás világában. De a lényege, a tetten érése hihetetlenül nehéz. Egyébként pedig azt gondolnánk: a rasszizmus leginkább a frusztrált vesztesek (például a vidéki munkanélküliek) ópiuma. Ám a kutatások a cigánygyűlölet kapcsán azt bizonyítják, hogy épp jómódú, városias (tehát munkahellyel, remek, de legalábbis tűrhető anyagi kondíciókkal rendelkező) polgárok a legelőítéletesebbek. Holott elitebb, komfortosabb lakókörnyezetük miatt ők jóval kevesebbszer találkoznak nyomorgó, szociokulturális helyzetük okán esetleg a bűn útjára lépő, gettósodott telepeken élő romákkal. De mi is pontosan az a rasszizmus és hogyan jelentkezik HR-relevanciájú dimenzióban?
A következő két évben 250 új munkahelyet létesít a Citi Szolgáltató Központ Budapesten a magyar kormány 250 millió forintos támogatásával, írja a Napi.hu.
Gyakran mondják rólam, hogy direktív vagyok. Általában pozitív dolgokat értenek alatta. Olyanokat, mint aki például kimondja végre, amit mindenki gondol.
Az Y-generáció munkaerő-piaci megjelenésével igen sok fiatal kerül vezetői pozícióba, akik az általános fejlődéspszichológiai jellemzőik miatt a vezetői szerep kapcsán is számtalan nehézséggel szembesülnek, ugyanakkor a munkaerőpiac és a szervezetek aktuális elvárásait tekintve sok szempontból fokozottan alkalmasak vezetői pozíciók betöltésére. Ez az érdekes jelenség volt az, ami a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék Team Interakció és Kommunikáció Kutatócsoport munkatársát, Répáczki Ritát az elmúlt évek tapasztalatai során megragadta, és amivel kapcsolatban számtalan kérdés fogalmazódott meg benne, amit egy kutatás keretei között próbált megválaszolni.
2014. május–júliusra a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 92 ezer fővel, 354 ezerre csökkent, a munkanélküliségi ráta 2,2 százalékponttal, 7,9 százalékra mérséklődött. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 127 ezer fő volt, 164 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 61,8 százalékra emelkedett.
A kormány keresi az európai uniós követelményeknek is megfelelő támogatási lehetőséget a dohánytermesztésben foglalkoztatott 20 ezer ember munkahelyének megőrzéséhez – ezt Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára mondta kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ófehértón, ahol termelői és feldolgozói megállapodást írtak alá az ágazat fenntartásának elősegítésére.
Újraírhatják a tesztet, vagy alacsonyabb szintű csoportba kerülhetnek azok, akik nem felelnek meg a Diplomamentő program szintfelmérőjén, tudta meg a Világgazdaság Online.