2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
a a a
Népszava.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Levélben fordult a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezetének elnöke Lomnici Zoltánhoz a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökéhez, annak érdekében, hogy mihamarabb jogegységi határozat szülessen arról, hogy a szakmunkásképzőben eltöltött évek beleszámítanak-e a szolgálati időbe. Holecz Gábor, a szakszervezet elnöke szerdán elmondta, hogy az idén tavasszal a Legfelsőbb Bíróság egy egyedi ügyben úgy döntött, hogy beleszámítanak a szakmunkásképzőben eltöltött évek. Ezt követően több per indult, ám első fokon egymásnak ellentmondó ítéletek születtek.
A Fidesz a szocialisták támogatását várja ahhoz a törvénymódosító javaslathoz, amelyet a kormány által tervezett nyugdíjcsökkentés megakadályozása érdekében nyújt be - jelentette be Iván László, az ellenzéki párt politikusa szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A fideszes képviselő Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető titkárságán személyesen adta át a javaslatot, amelyhez MSZP-s támogatást vár. Iván László szerint a javaslatra azért van szükség, mert a kormány tervei szerint január 1-jétől megváltozna a nyugdíjak számítási módja, így - mint elmondta - a jövő évtől nyugdíjba vonulóknak átlagosan 8 százalékkal lenne kevesebb a járandóságuk.
Az afganisztáni tálibok szabadon engedtek további négy dél-koreai túszt, három nőt és egy férfit - ezzel szerda délutánra a 19 fogva tartottból már 12 személy visszanyerte szabadságát. A 12 foglyot három csoportban, három különböző helyszínen és időpontban adták át a tálibok a nap folyamán a Nemzetközi Vöröskereszt afganisztáni képviselőinek Gazni város közelében. A legutóbbi négy túsz szabadon engedésekor a tálibok szóvivője közölte: terveik szerint csütörtökre valamennyi dél-koreai túszukat elengedik.
A véleménynyilvánítás szabadsága és semmilyen más jog vagy érdek nem igazolhatja a gyűlölet keltésére alkalmas megnyilvánulásokat - írta az adatvédelmi biztos és a kisebbségi ombudsman közleményében annak kapcsán, hogy hivatalukba érkezett bejelentés alapján tudomást szereztek ilyen tartalmú internetes honlapokról."Hivatalunkhoz érkezett bejelentés alapján szereztünk tudomást arról, hogy az interneten több, megbélyegzésre, kirekesztésre alkalmas honlapot, klipet hoztak nyilvánosságra. Az összeállítások gyűlölet keltésére alkalmasak, melyek alkalmasint megbotránkoztató jelleggel becsmérlik a kipécézett csoportot, például a cigány vagy zsidó kisebbséghez tartozókat, illetve kisebbséghez tartozónak tartott közismert személyeket" - áll Péterfalvi Attila és Kállai Ernő közös közleményében.
Gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség szerdán a Margitszigetről eltűnt kisfiú édesanyját, a 38 éves monorierdei asszony azonban megtagadta a vallomástételt - közölte a BRFK sajtóügyeletese. Bálint Gabriella tájékoztatása szerint a bűncselekmény elkövetését az alapozza meg, hogy a nő "vízpart közvetlen közelében felügyelet nélkül hagyta kétéves gyermekét olyan körülmények között, hogy a kisfiú bármikor elindulhatott a víz irányába". Az asszonyt kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítják.
Négy ember megsérült, amikor egy hűtőgépeket szállító kamion ütközött össze egy személyvonattal Hajdú-Bihar megyében a 33-as főút és a Füzesabony és Debrecen között futó vasútvonal kereszteződésében szerdán - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője. Az ütközés miatt a személyvonat két kocsija kisiklott, és felborult. Jelenleg húsz tűzoltó öt autóval végzi a műszaki mentést. Kavalecz Imre arról tájékoztatott, hogy a balesetnek négy könnyű sérültje van, közte a mozdonyvezető, akit kórházba szállítottak. Az érintett vasútvonalon buszok közlekednek.
A magyaroknak a világ zenei életében elért eredményeit méltatta és a leukémia elleni küzdelméről is beszélt székfoglaló beszédében José Carreras világhírű spanyol tenor, akit szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tiszteletbeli doktorrá avatott a Pécsi Tudományegyetem szenátusa.
Azonnali hatállyal, indoklás nélkül visszavonta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter Csapó József, a Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokának vezetői megbízatását. Ezt maga a dandártábornok közölte szerdán. Az év végéig rendelkezési állományba helyeztek, december 31-től pedig nyugdíjba vonulok - mondta a tábornok. Hozzátette: a törvény lehetővé teszi a vezetői megbízatás indoklás nélküli visszavonását, s a miniszter élt is ezzel a lehetőséggel.
Egy hűtőgépeket szállító kamion ütközött össze egy személyvonattal Hajdú-Bihar megyében a 33-as főút és a Füzesabony és Debrecen között futó vasútvonal kereszteződésében szerdán - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az ütközés miatt a személyvonat két kocsija kisiklott, és felborult. Jelenleg húsz tűzoltó öt autóval végzi a műszaki mentést a helyszínen. Hozzátette, hogy az elsődleges információk szerint senki sem sérült meg a balesetben.
Erről szavazhat a Népszava címoldalán. (Egyelőre a hitetlenek vezetnek.)
George Bush amerikai elnök további 50 milliárd dollárt fog kérni a kongresszustól az iraki háború folytatásához. Bush szeptemberben fog újabb összegért folyamodni - tudta meg egy névtelenséget kérő kormányzati forrástól a The Washington Post, amely szerdai számában közölte az értesülést. A liberális lap szerint ez azt tükrözi: a Fehér Ház bizonyos abban, hogy a törvényhozásban nem kerekednek felül a csapatkivonást sürgető erők.
Tisztelt Elnök úr!Vannak olyan események, amelyek egyértelmű szavakat és tetteket követelnek. A Magyar Gárda, mint a Jobbik nevű szélsőjobboldali politikai párt félkatonai szervezetének megalakulása bizonyára ezek közé tartozik. Az elmúlt hét megszólalásait figyelve, megállapítható, hogy a Fidesz a mai napig nem foglalt állást egyértelműen egy olyan ügyben, amely hazánkban és külföldön sokakat megbotránkoztatott és jogos félelemmel töltött el.Ön, Elnök úr, az elmúlt héten, valamilyen általam nem ismert ok miatt, nem tartotta fontosnak, hogy megszólaljon, és világossá tegye az álláspontját. Az Ön hallgatása nem nyugtatja meg a mérsékelt politikára vágyó polgárok millióit, legyenek hívei bármelyik pártnak, de bátorítóan hat azokra, akik pontosan érzékelik, hogy az utóbbi időben a szélsőséges nézetek egyre nagyobb támogatást kapnak a közélet fontos szereplőitől.
Egy kukásautó levált kereke okozott halálos balesetet a 6-os főúton Szekszárd közelében szerdán - tudatta a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Egy német Mercedes tartott Szekszárd irányából Kakasd felé, amikor egy szemből érkező szemétszállító teherautó hátsó kereke levált a járműről, a személyautónak csapódott, és a gépkocsi női utasának halálát okozta. A rendőrség félpályás útzár mellett folytat helyszínelést. A felelősség megállapítása érdekében műszaki szakértői vizsgálatot is igénybe vesznek - fűzte hozzá.
Jirí Menzel a csütörtökön kezdődő Moziünnep díszvendége, az eseményen premier előtt vetítik legújabb játékfilmjét, az Őfelsége pincére voltam című alkotást - közölték a szervezők szerdán, Budapesten. Az Oscar-díjas cseh rendező a sajtótájékoztatón elmondta: Bohumil Hrabal azonos című művét bizonyos motívumok alapján dolgozta fel, egyetlen célja az volt, hogy népszerűsítse a regényt.
Megdöbbentette az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetőjét és tagjait a Magyar Gárda múlt heti létrehozása - derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet Martin Schulz, a képviselőcsoport vezetője szerdán Brüsszelben tartott magyar újságíróknak a témában. A frakció aznapi ülésén foglalkozott azzal, hogy Európában a nyáron rasszista, idegengyűlölő cselekedetek hulláma volt tapasztalható - mondta el a német politikus, kiemelve, hogy ezek közül a "leglátványosabb eset" volt a Magyar Gárda megalakítása.
Rokonai, barátai, pályatársai és tisztelői kísérték utolsó útjára Lakatos Menyhért írót csütörtökön Budapesten, az Óbudai temetőben. A szertartáson a József Attila-díjas alkotót szülőfaluja, Vésztő polgármestere, valamint pályatársa Choli Daróczi József búcsúztatta. Lakatos Menyhért augusztus 21-én, életének 82. évében hunyt el Budapesten.
A működőképessége határán álló BKV-nak nincs forrása a béremelésre; a közlekedési vállalat járművezetői pedig jóval az országos átlag felett keresnek - közölte a főpolgármester szerdán újságírók előtt, miután a cég vezetésétől tájékozódott a jövő keddre tervezett sztrájk következményeiről. Demszky Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a BKV nem tudja tartani az üzleti tervét, akkor a következő években még több dolgozót kell elbocsátaniuk, "leépítések lesznek és a szolgáltatások ellehetetlenülhetnek".
Jogerősen egy év két hónapra enyhítette Horváth Tamás Zoltán börtönbüntetését a tavaly őszi zavargások idején csoportosan és felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt szerdán a Fővárosi Bíróság. A büntetés végrehajtását a bíróság két év próbaidőre felfüggesztette, s mellőzte a közügyektől eltiltást is.
Lapbeszámoló szerint újabb gyermeket, ezúttal egy kislányt fogad örökbe Madonna Malawiból. A popdíva állítólag már zöld jelzést kapott az afrikai ország illetékes hatóságaitól, így magához veheti a 13 hónapos, Mercy névre hallgató kislányt - jelentette a The Sun című brit napilap. Információk szerint Mercy jövő év áprilisában érkezhet meg Londonba.
A világhírű "jégember", akinek mumifikálódott holttestét egy dél-tiroli gleccserben találták meg, valószínűleg egy fejre mért ütés áldozata lett - állítják a kutatók. Eddig azt hitték, hogy az 5300 éves jégemberrel egy nyíl végzett, de a tudósok most újabb elmélettel álltak elő. Eszerint Ötzi életének utolsó percei sokkal drámaibbak lehettek, mint eddig feltételezték. Andreas Lippert archeológus és bolzanói segítői szerint a nyíl csak védekezésre képtelenné tette Ötzit, de nem ölte meg. Csak egy szemből kapott ütés terítette le, feje egy kőhöz csapódott és ez végzett vele, állítják a kutatók, akiknek a tanulmánya egy német szaklapban jelenik majd meg. Júniusban svájci kutatók ezzel ellentétes véleményre jutottak, szerintük Ötzi elvérzett.
A román ortodox egyház több magas rangú papi személyisége együttműködött a Ceasescu-rendszer egykori titkosszolgálatával, a Securitatéval - ezt a korábban ismert hírt immár konkrét személyekre vonatkozóan erősítette meg legutóbbi ülésén a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS).
Méhes Lóránt festő, szobrász munkásságát bemutató tárlat nyílik csütörtökön Budapesten, az Ernst Múzeumban - közölte a kiállítóhely az MTI-vel. Méhes Lóránt a magyarországi fotórealista festészet egyik legjelentősebb alkotója, a magyarországi installációművészet egyik kezdeményezője és a 80-as évek ezoterikus szellemi irányzatainak kiemelkedő képzőművészeti képviselője - összegezte Forián Szabó Noémi, a kiállítás kurátorára.
Különgéppel utazik el a magyar labdarúgó-válogatott a szeptember 12-i, Törökország elleni Európa-bajnoki selejtezőre. A világbajnok olaszokat legyőző gárda szeptember 11-én reggel 9-kor indul Ferihegyről, és helyi idő szerint délben már Isztambulban lesz. A csapat 13-án hajnali 1 órakor repül vissza, és 2:05-kor érkezik meg Budapestre.
Gázszivárgáshoz riasztották a tűzoltókat szerdán délelőtt Tapsonyban. Személyi sérülés nem történt, a környező házakból a vezeték elzárásig kitelepítették a lakókat - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.
Több mint hétezer karton külföldi adójeggyel ellátott, illetve zárjegy nélküli cigarettát találtak a vámosok Kecskeméten, a 20 millió forint értékű árut lefoglalták - tájékoztatta a vám- és pénzügyőrség szerdán az MTI-t.
Szerdán egynapos országos figyelmeztető sztrájkot kezdtek a brit börtönőrök Angliában és Walesben, béremelési követelésük támogatására. A brit kormány törvényellenesnek minősítette a munkabeszüntetést, és szükségintézkedéseket léptetett életbe.
Három orosz versenyző doppingvétséget követett el az evezősök müncheni, olimpiai kvalifikációs világbajnokságán. Vlagyimir Varfolomejevet, Gyenyisz Mojszejevet és Szvetlana Fjodorovát kizárták a vb-ről, és vélhetően kétéves eltiltást kapnak. Diszkvalifikációjuk miatt a férfi könnyűsúlyú kétpár és a női nyolcas nem folytathatja a küzdelmeket. A doppingügy részleteit később hozzák nyilvánosságra.
Az MSZP-frakció oktatási munkacsoportjának vezetője szerint ezer-ezerötszáz pedagógus marad állás nélkül ősszel. Erről Tatai-Tóth András szerdán Budapesten sajtótájékoztatón beszélt, kérdésre válaszolva. Pontos szám nincsen arról, hány pedagógus állása szűnik meg, néhány önkormányzat a döntést későn hozta meg - közölte a kormánypárti politikus.
A KDNP a Fővárosi Ellátási és Gazdasági Szolgálat (FEGSZ) megszüntetését javasolja arra hivatkozva, hogy az intézmény működése átláthatatlan és szabályozatlan - jelentette be Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján.
Előbb a hivatal ajtaját csapkodta, majd az utcán az éppen akkor odaérkező, s autójából kiszálló polgármesterre támadt egy fiatal vállalkozó a Somogy megyei Bedegkéren. Tette ezt azért, mert az elöljáró előzőleg a férfi alkalmazásában lévő munkások felől érdeklődött.
Új településrész épülhet a jövőben Felcsút mellett - írta a Fejér Megyei Hírlap. Az ingatlanfejlesztő cég mögött - az újság információi szerint ír befektetők állnak: több ezer fővel növelnék a település lakosságszámát. A Vértesújvár-Tip néven futó projekt keretében a többi között golfpályát is építenenének a kivitelezők.
Gyilkossággal és emberevéssel gyanúsítanak egy bécsi hajléktalant. A feltételezett tettes, egy 19 éves német származású férfi a gyanú szerint egy tízkilós súlyzóval agyonverte áldozatát, majd rugóskéssel felvágta a mellkasát, illetve a hasát és több belső szervet eltávolított. Nem biztos, hogy fogyasztott is a holttestből, a helyszínen mindenesetre agydarabokat találtak egy tányéron, a gyanúsított szája körül pedig vérfoltok voltak.
Az idény végéig kitiltották a Carlisle United labdarúgócsapatának hazai mérkőzéseiről az egyik szurkolót, mert dohányzott a lelátón. A közösségi helyeken való dohányzást tiltó rendelet, amely július 1-jével lépett érvénybe, a stadionokra is vonatkozik. A szankció meghozatala előtt többször figyelmeztették a harmadik vonalban szereplő csapat szurkolóját.
Telefonon jelentkezett két újabb beteg a Zala Megyei Kórházban, ők feltehetőleg szintén forralatlan kecsketejtől betegedtek meg - mondta el szerdán az MTI-nek a kórház fertőző osztályának vezető főorvosa. Ribiczey Pál elmondta: a híradásoknak köszönhetően kedd este óta két újabb beteg telefonon hívta fel a kórházat. Egyikük Horvátországból, a másik Keszthelyről már úton van Zalaegerszegre. Mindketten ittak abból a forralatlan kecsketejből, amely egy zalai telepről származott.
Hajnalig oltották a tüzet a magyar tűzoltók a görögországi Évia szigetén - mondta szerdán Jambrik Rudolf alezredes, a Görögországba vezényelt magyar tűzoltó csoport parancsnok-helyettese. A tűzoltó csoport kedd délután érkezett és látott neki azonnal az oltásnak Szeta településnél. A területen előzőleg négy repülőgép és két helikopter küzdött a levegőből a lángokkal. Napnyugtakor viszont a légi tűzoltást biztonsági okokból be kellett fejezni, és a földi erők vették át a főszerepet. A sziklás, hegyvidéki terepen nemcsak a heves szél nehezítette a tűzoltók munkáját, de az is, hogy óvakodni kellett a kígyóktól.
A tűz mellett a kígyókkal is meg kellett küzdeni a tűzoltóknak Szeta védelmében, számolt be szerdán Jambrik Rudolf alezredes, a Görögországba vezényelt magyar tűzoltó csoport parancsnok-helyettese az MTI-nek.
Megpróbálta ellopni a kispesti Ötvenhatosok terén álló bronz emlékművet egy hajléktalan férfi, hogy színesfém-kereskedőnél eladja; a férfit a rendőr érték tetten - tájékoztatta az MTI-t a kerületi önkormányzat sajtóreferense szerdán.
Az al-Kaida állandó fenyegetése miatt Szaúd-Arábia azt tervezi, hogy rendkívüli egységekkel védi majd az olajlétesítményeket. Ennek a hadseregnek lesz a feladata az, hogy megvédje a finomítókat a merényletektől. Egy esetleges támadás révén ugyanis több dollárral emelkedhet az olaj ára, s hosszabb távon a világgazdaságot is veszélybe sodorhatja.
Tovább pusztítottak az erdőtüzek hatodik napja, szerdán a görögországi Peloponnészosz-félszigeten és Évia szigetén, de csökkent a számuk és hevességük az előző napokhoz képest - közölték a tűzoltók. A Peloponnészosz félszigeti Élisz tartományban és az Évia szigeti Szeta falu közelében tomboló két nagy tüzet még nem sikerült lokalizálni, de már nem olyan heves - mondta a tűzoltóság egyik illetékese.
Azt mondják, a nagy öregek magányossá válnak. Ez Oscar Ribero Almeida de Niemeyer Soaresre nem áll. A híres építész, aki december 15-én tölti be 100-ik életévét, minden reggel 10 órakor megjelenik stúdiójában és asszisztenseivel munkához lát. Rajzol, vázlatot készít, tanácsokat ad. A nap fénypontja azonban számára a délután 5 óra, amikor barátaival összeül beszélgetni a lét nagy kérdéseiről, irodalomról, politikáról, néha a vallásról, arról, hogy milyen lesz a világ.
Oroszországnak nincs semmiféle olyan terve, hogy atomfegyvereket telepítsen Fehéroroszország területére - jelentette ki Alekszandr Szurikov, Oroszország minszki nagykövete.
A vásárló nyugtamegőrzési kötelezettségének bevezetését az adószakértők többsége nem szorgalmazza, akad, aki szerint az alkotmányossági próbát sem állná ki a rendszer, ám azzal mindenki egyetért, hogy a számla, illetve nyugta elkérését ösztönözni kellene - olvasható a Napi Gazdaság szerdai számában.
Az azerbajdzsáni Bakuban kedden összeomlott ház romjai alól szerdán reggelig hét ember holttestét emelték ki - közölte a rendkívüli helyzetek helyi minisztériuma. Az éjszaka folyamán egy a romok alatt rekedt mukás mobil telefonon kapcsolatba lépett a mentésen dolgozókkal, s közölte, hogy mellette még többen is vannak, de állapotukról nem tudott beszámolni.
Moszkvában megnyílt az első oroszországi állattemető, ahol a szerető gazdik méltó módon gondoskodhatnak házi kedvenceik eltemettétéséről.A Kommerszant című orosz lap összeállítása szerint a temetőt egy magáncég, az Ekologicseszki csisztaja priroda (Ökológiailag tiszta környezet) elnevezésű vállalkozás 2 millió dolláros (több mint 377 millió forint) befektetéssel hozta létre.
Hármas karambol miatt teljes szélességében lezárták szerda reggel a Ferihegyre vezető gyorsforgalmi utat - közölte a rendőrség sajtóügyeletese az MTI-vel. A baleset a Ferihegyre vezető út X. kerületi részén történt. A felüljáró környékén három személyautó ütközött össze, egyik a szalagkorlátnak rohant - mondta el Bartha László. A balesetnek egy sérültje van, a gyorsforgalmi utat háromnegyed hétkor teljes szélességében lezárták.
Veszélybe került az elektronikus útdíjrendszer megvalósítása - írta szerdai számában a Népszabadság. Vagy az új szisztéma kiépítéséről csütörtöki dátummal megjelenő tender jogellenes, vagy a díjellenőrzés közbeszerzési eljárása az. Az egyikben a megrendelő azzal érvel: a díjszedés az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. törvényben biztosított privilégiuma. A másikban viszont éppen ezt adná magánkézbe - olvasható a lapban.
A marihuána makacsul újra meg újra kihajt egy japán börtön udvarán Hokkaido szigetén, hiába küzdenek ellene. Tavaly háromszáz növényt távolíttatott el a börtönvezetés a gyakorlótérként működő börtönudvarról, sőt vegyszerrel is kezeltették a földet, de ez sem használt. A helyi botanikusok szerint a gyakorlótéren szétszórt földbe véletlenül marihuánamagok kerülhettek, ezért üti fel minduntalan a fejét az illegális kábítószernövény.
Egy brit vállalkozó könyvet írt arról, hogy hogyan lehet vagyonokat keresni Oroszhonban - az exkluzív kiadvány 3 millió fontba (1,14 milliárd forint) kerül. Roger Shashoua "A medvével táncolva" (Dancing with the Bear) című művében azzal traktálja az olvasót, hogy miként keresett 100 millió fontot (38 milliárd forint) egy olyan kiállítócég alapítójaként, amelynek piaci értékét jelenleg mindössze félmillió fontra (190 millió forint) becsülik - olvasható a BBC orosz hírszolgálatában.
Levágta férje kezét egy kínai asszony, mivel a férfi túl sok időt töltött internetezéssel. A Kína középső részén fekvő Csengtu (Chengdu) városában élő Csiang Ming (Jiang Ming) megígérte feleségének, hogy nem internetezik többet, szabadidejét a családjával, leginkább újszülött kisfiával fogja tölteni. Hamarosan azonban el-eltünedezett otthonról, s közeli internet-kávézók csevegőszobáiban bukkant fel.
Az Egyesült Államokban tavaly első ízben csökkent a szegénységi küszöb alatt élők aránya ebben az évtizedben. A kedden nyilvánosságra hozott kormányzati adatok szerint ugyanakkor a lakosság egyre nagyobb hányada él egészségbiztosítás nélkül, és a szegények több mint egyharmada gyerek.