2017. november 19. vasárnap, Erzsébet
a a a
Népszava.hu
Rövid leírások megjelenítése: Be /  Ki
Az antik görög istenek ura ezer évvel öregebb lett: görög és amerikai tudósok ugyanis arra következtetnek, hogy a Zeusz-kultusz sokkal ősibbb gyökerekkel rendelkezik, mint azt eddig hittük. A nemzetközi régészcsoport a Lükaón-hegy egyik barlangjában akadt egy ősi Zeusz-szentélyre. Az oltárkő elemzése alapján megállapították, hogy a kő a Zeusz-kultusz általános elterjedése előtt már ezer évvel korábban is használatban volt.
Ötvennyolc év késéssel került vissza egy amerikai városi közkönyvtárba egy kikölcsönzött könyv. Roger Vercel francia szerző Northern Lights (Északi fény) című regényének angol fordításban 1948-ban jelent meg az Egyesült Államokban. A kötetben szereplő kissé elmosódott bejegyzés szerint 1950 március vagy május 10-én kölcsönözték ki a regényt a Marshfieldi Könyvtárban - olvasható a Yahoo News hírei között.
A Szená-Torok vegyeskar koncertet ad a hajléktalanok megsegítésére hétfőn este a Megbékélés Háza Templomában Békásmegyeren. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kérte föl a kórust, hogy lépjen föl az elesettek javára - mondta el Iványi Tamás karvezető.
Egyelőre nem tudni, mi az összefüggés a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója és egy másik személy őrizetbe vétele, valamint egy Bajcsy-Zsilinszky úti ház értékesítése között. A ház reménybeli vásárlója és jelenlegi bérlője államtitokra hivatkozva nem szól, ahogy a Nemzeti Nyomozó Iroda sem, a kerület állítólag nem is tud semmit, s bár vizsgálódna, nem teheti. Az utóbbi években nem ez az első gyanús ingatlanügy.
Felmérések szerint a magyar közoktatás több szempontból nem teljesít jól. A diákok átlagos teljesítménye elmarad attól a szinttől, amely az ország fejlettsége alapján elvárható lenne. Oktatási rendszerünk nem csökkenti, hanem növeli a társadalmi egyenlőtlenségeket, a szegregációt. A PISA (a tanulói tudást mérő nemzetközi program) felmérése szerint a vizsgált országok közül a magyar iskolarendszer a leginkább szegregált. Az átalános iskolások 20 százaléka olyan tudással lép ki az oktatási rendszerből, amely nem elég ahhoz, hogy egy modern társadalomban tartósan munkát találjon.
Nem a kellő szakmai alapossággal és körültekintéssel végezte az Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódó munkáját a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) - ez áll Tóth Károly (MSZP), az állami intézmények és az alapítvány kapcsolatát vizsgáló országgyűlési bizottság alelnökének jelentéstervezetében. A jelentés Tóth-féle változata a bizottság jövő keddi ülésére készült, nem kizárt, hogy a többi politikai erő is előrukkol majd egy dokumentummal.
Fél év elteltével találkozott ismét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége tisztségviselői kara. Akkor egy fórumon, a Vasas-székház nagytermét megtöltő nagy társaságban folyt eszmecsere, most egy Római-parti szállodában, csak az elnökség tagjaival.
Érdekből védi a hazai szélsőjobboldalt a Fidesz, és ezért nem támogatta a győri közgyűlésben azt a javaslatot, hogy a Magyar Gárdát minősítsék nemkívánatos szervezetnek - jelentette ki Nyakó István, az MSZP szóvivője. Mint arról beszámoltunk, a megyeszékhely közgyűlése csütörtökön arról döntött, hogy a városban nemkívánatosnak tekinti a gyűlöletkeltő, rasszista és szélsőséges szervezeteket, de a Fidesz-KDNP többségű testület elutasította az MSZP módosító javaslatát arról, hogy a határozatban nevesítsék a Magyar Gárdát. Nyakó megjegyezte: olyan ez, mintha ˝nácikról lehetne beszélni, de Hitlerről nem˝. A városháza termébe bevonult gárdisták végül a nevüket nem említő nyilatkozatot elfogadó jobboldali képviselőket vastapssal ˝jutalmazták˝.
A Hír Televíziónak is szántak gyanús fehér port tartalmazó borítékot - eddig ilyen fenyegető küldeményt politikusok kaptak. A levél nem jutott el a szerkesztőségbe, mert már a XIV. kerületi postahivatalban gyanúsnak találták és riasztották a katasztrófavédelmet - közölte a Hír Tv. A polgári védelem vegyi felderítőegysége és az ÁNTSZ ügyeletese ezután a helyszínen megvizsgálta a küldeményt. A gyorstesztek kimutatták, hogy a borítékban nem volt egészségre ártalmas veszélyes anyag, csupán só és liszt keveréke.
A Gripen harcigépek eladásával kapcsolatban felvetődött korrupciós ügy vizsgálata még nem lépte át Svédország határát, sőt, a jogszabályok értelmében más országok, illetve magánszemélyek ellen nem is folytathat vizsgálatot a svéd ügyészség - jelentette ki pénteken a budapesti svéd nagykövet. Ugyanakkor hozzátette, előzetes adatgyűjtést végezhetnek az ügyészek más országokhoz kapcsolódóan. Ily módon vizsgálhatják azokat a Gripen-szerződéseket, amelyeket a cseh, a magyar és a Dél-Afrikai Köztársaság kormányával kötött a svéd kormány. Cecilia Björner határozottan állítja: a korrupciós ügyekkel foglalkozó svéd legfőbb ügyész eddig még nem kereste a kapcsolatfelvételt a magyar igazságszolgáltatás egyetlen szervezetével sem.
Csak pislog a magyar és nem akar hinni a szemének. Át akar kelni az osztrák határon, de mindjárt megbotlik egy útakadályban. Ha tovább megy, büntetést kap.
Jogerősen megsemmisítette a gyulafehérvári táblabíróság azt a területrendezési engedélyt, amelyet a helyi önkormányzat adott meg még 2002-ben a Verespatakra aranykitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai cégnek. Az Alburnus Maior Egyesület szerint ezzel semmisnek nyilvánul minden olyan irat, amelyet­ az RMGC az évek folyamán a területrendezési engedély alapján szerzett be. „Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a kanadaiaknak újra kell kérvényezniük a környezetvédelmi engedélyt, s a termelés elkezdéséhez szükséges több más fontos dokumentumot is” – tudtuk meg Eugen Davidtól, az Alburnus Maior Egyesület elnökétől.
Kormányválság Olaszországban? Nem nagy ügy - mondhatnánk, hiszen az előző, Silvio Berlusconi vezette kabinet kivételével Itáliában szinte évente váltogatták egymást a kormányok. A mostani válság látszólag egyszerű, végkimenetele még inkább: a balközép koalíció elvesztette egyik támogatóját, ez okozta Prodi kabinetjének a bukását. Berlusconi pedig készülhet a visszatérésre.
Februártól kötelezően jelentenie kell minden kórháznak az Egészségbiztosítási Felügyeletnek a várólisták hosszát - ez a terület új szabályozásának egyik fontos eleme. A tegnap megjelent kormányrendeletből kiderül, hogy az intézményeknek mely ellátások esetében kell rangsort vezetniük. Ma jelentős különbségek vannak, hogy hol mennyit kell várni a kezelésre. Az egyre nyúló várólisták azonban etikai kérdéseket is felvetnek.
Valamit válaszolni kell azokra a társadalmi igényekre, amelyet a Kossuth téri gyülekezés vagy a Magyar Gárda jelent, ezek azonban járulékos kérdések. Az alapprobléma a társadalmi, gazdasági és kulturális válság, a társadalom bizonyos csoportjainak lesüllyedése - mondta lapunknak adott interjújában az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté ombudsman szerint a gyülekezési jog változtatása végrehajtható úgy, hogy az nem jelenti az állampolgári jogok korlátozását.
Dr. Gyury József ügyvédet azóta fenyegetik életveszélyesen, amióta elvállalta idősb. H. Dezső olaszliszkai cigányember jogi képviseletét, akit meg azzal vádolnak, hogy részt vett Szögi Lajos tiszavasvári tanár meggyilkolásában. Dr. Gyury tizenhét évig volt zsaru, két évig a titkosszolgálatnál is dolgozott, és furcsállja, hogy idáig miért nem került sor úgynevezett bizonyítási kísérletre.
Kényszerkampányol a koalíció. Mint Lendvai Ildikó találóan megjegyezte, úgy kell ez nekik, mint púp a hátukra. De hát nincs mit tenni; ha eddig nem vették komolyan a reformlépések kommunikációját, most itt a megkerülhetetlen alkalom. És a következő hetekben nem volna szerencsés arra az álláspontra helyezkedni, hogy az ilyen természetű, vagyis lényegében pénzbeszedő akciót, mint amilyen a vizit-, meg a kórházi napidíj, úgysem lehet ˝jól eladni˝. Mert ez igaz ugyan, de annyira rosszul sem kellett volna, amennyire eddig tették.
A romakérdéssel fogalkozó politikusok és szakemberek elhatárolódnak Farkas Flórián interjújától. Elsősorban amiatt forr a hangulat, hogy a Lungo Drom elnöke a Magyar Nemzetben kijelentette, ha a Magyar Gárda működése nem a kisebbségek ellen irányulna, a cigányoknak is a szervezetben van a helyük. A fideszes képviselő a kormányt tette felelőssé a romák mai helyzetéért, és szerinte elsősorban az oktatás támogatása ˝tragikus˝. Ennek ellenkezőjét állítják a szakemberek; az idén és jövőre több tízmilliárd forint segíti a romák felzárkózását.
Noha a Fidesz cáfolta a lehetőségét, a Népszava úgy tudja, egy esetleges tévévita lehetőségét Gyurcsány Ferenc kormányfővel máig nem vetette el végleg a szavazók távolmaradásától, a népszavazás eredménytelenségétől tartó ellenzéki pártelnök. Orbán Viktor személyes korteskedéséről, az országértékelő beszéd részleteiről értesülésünk szerint az elnökség január végi kihelyezett ülésén még szót váltanak a párt vezetői, a budapesti kerületi fideszes elnököket, frakcióvezetőket ma tájékoztatják arról, mit várnak el tőlük a kampányban.
Sok új vagy átszerződő kötelező gépjárműfelelősségi biztosítást (kgfb) kötött ügyfél mind a mai napig nem kapta meg a készpénzátutalási megbízását (csekkjét), amelyen a 2008. évi díj első első részletét befizetheti. Az idő azonban sürget, január 30. (szerda) után, baleset esetén csak annak térít a biztosító, aki díjfizetési kötelezettségének eleget tett, és ezt bizonyítani is tudja.
A jövő héten a Föld és a Mars mellett suhan el egy-egy kisbolygó, de a csillagászok számításai szerint egyik égitest sem jelent veszélyt a két bolygóra. Szerdára virradóra a 2007 TU24 jelű, mintegy 300 méteres méretű aszteroida 550 ezer kilométerre közelíti meg bolygónkat, vagyis a Föld-Hold távolság nagyjából másfélszerésére. Az apró égitestet az amatőr csillagászok akár már kisebb távcsövekkel is megfigyelhetik, a hivatásos űrkutatók pedig kihasználják a kínálkozó alkalmat, és a kaliforniai Goldstone-ban, valamint a Puerto Rico szigetén fekvő Arecibóban létesített óriásteleszkópokkal háromdimenziós felvételeket készítenek róla.
Olga Snajdert, Szemjon Moglijevics volt feleségét is őrizetbe vették Moszkvában - közölte a Vesztyi 24 hírtelevízió pénteken este, s az értesülést a rendvédelmi szervek később megerősítették. Az őrizetbe vétel okát a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem közölték, csupán annyit mondtak el, hogy az asszony jogász, és köze volt Vlagyimir Nyekraszovnak, az Arbat-Presztizs kozmetikai üzletlánc tulajdonosának tevékenységéhez.
Több száz embernek ad munkát a Videoton Marcaliban; az itt dolgozók híradástechnikai alkatrészeket gyártanak majd a múlt évben megszűnt Farmergyár helyén kialakított üzemben - jelentették be a somogyi városban pénteken délután tartott sajtótájékoztatón.
Vikidál Gyula színészt, énekest barátai, kollégái köszöntötték pénteken, 60. születésnapján a Madách Színházban - tájékoztatta Kósa Melinda, a színház sajtófőnöke az MTI-t. Vikidál Gyula rockénekesként kezdte pályáját, 1992-től szerepel a Madách Színház színpadán - emlékeztetett a sajtófőnök.
Andrew Harris marylandi szenátor személyében egy magyar származású politikus is indul az Egyesült Államokban a novemberi szövetségi kongresszusi választásokon. Andrew Harris orvos, Maryland szövetségi állam szenátusának republikánus párti tagja, első generációs magyar amerikai.
Tűz ütött ki pénteken az amerikai (Nevada állambeli) Las Vegas egyik legnagyobb szállodájában.
A grúz főváros bírósága lefoglalta Badri Patarkacisvili milliomos televízió-adóját és más vagyontárgyait - közölte pénteken a bíróság szóvivője. Patarkacisvili ellen január 10-én emelt vádat a grúz ügyészség, azzal gyanúsítva őt, hogy államcsínyt és terrortámadásokat szervezett. A milliomos Mihail Szaakasvili régi-új államfő vetélytársaként indult a január elején rendezett elnökválasztáson.
A szlovák vasúti rendőrség vizsgálatot kezdett egy kötelékébe tartozó rendőr ellen, akiről csütörtökön kiderült, hogy ő volt az, aki a Nyitrán megvert magyar egyetemistát, Malina Hedviget ˝megjelenítő˝, Hedvignek nevezett célbábura lövöldözött az Érsekújvárhoz közeli Szímő község vadásztársaságának lőterén.
Eloltották a Köztársaság téri lakástüzet Budapesten pénteken este; a balesetben egy idős nő életét vesztette - közölte Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője.
Az olasz államfő megkezdte a tárgyalásokat a politikai élet vezetőivel a Romano Prodi miniszterelnök lemondása nyomán kialakult válság rendezéséről. Giorgio Napolitano péntek délután elsőként Franco Marini szenátusi és Fausto Bertinotti képviselőházi elnököt fogadta; ők mindhárman, csakúgy mint Prodi és a kormányát alkotó baloldali pártok egy olyan átmeneti kormány megalakítását támogatják, amelynek feladata az ország politikai instabilitásáért felelősnek tartott választási törvény megreformálása lenne.
Ötmillió dollár (885 millió forint) nyomravezetői jutalmat adott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak a repülős oktatónak, aki segített a 2001. szeptember 11-i merényletek egyik előkészítőjének nyomára bukkanni. A 69 éves Clarence Prevost a terrortámadásokban való bűnrészességért életfogytiglani börtönre ítélt Zacarias Moussaoui megtalálásában segített a szövetségi nyomozóknak - jelentette pénteken a CNN.
Életveszélyes állapotban szállították kórházba a mentők azt a fiatal férfit, akit mellkason szúrtak péntek délután Budapesten az Örs vezér téri metróállomás kijáratánál - közölte Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese.
Precedensértékű ítéletet hirdetett a milánói székhelyű Önszabályozó Reklámintézet, amikor úgy rendelkezett, hogy nem jelenhet meg többé a sajtóban az a reklámfotó, amelyen egy ifjú egyértelműen szexuálisan izgatott állapotában mindössze a farmerjét viseli.
Egy jelentős számú, 200-300 ezer ˝nem˝ szavazat már siker volna az SZDSZ számára a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazáson - jelentette ki John Emese, az SZDSZ országos ügyvivője pénteken Egerben.
A szocialista párt tiltakozik az ellen, hogy Füzesabony fideszes városvezetése egy közintézményt biztosított a Magyar Gárda helyi alakuló gyűlésének megtartására - tájékoztatta pénteken az MTI-t a város szocialista országgyűlési képviselője.
Ismeretlen tettesek horogkeresztet festettek pénteken a szlovákiai Révkomárom zsinagógájának falára. A bűntény időzítése alighanem tudatos, mert a kis lélekszámú révkomáromi zsidó közösség a holokauszt világnapjának alkalmából két nap múlva készül megemlékezni a városból elhurcolt és haláltáborokban elpusztult embertársaikról.
Ismét bíróság elé került alperesként a jászladányi magániskolát fenntartó alapítvány és a helyi önkormányzat; a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróságon pénteken kezdődött tárgyalás nem előzmény nélküli, az ügy egyszer már a Legfelsőbb Bíróságig eljutott, amely nem állapított meg jogsértést.
Kórházakban, templomokban és bölcsödékben lopott rendszeresen az a 39 éves tiszaújvárosi férfi, akinek a rendőrség, elfogását követően, előzetes letartóztatását indítványozta.
Alföldi Róbert első nagyjátékfilmjét, a Nyugalom című alkotást február 20-tól vetítik a mozikban, a díszbemutatót jövő szerdán tartják Budapesten - tájékoztatta a Hungarotop, a film forgalmazója pénteken az MTI-t.
Harmadfokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendeltek el a Rába folyó Vas megyei szakaszán pénteken, miután az előző nap ismét fokozott habzást észleltek a szentgotthárdi duzzasztómű alatti folyószakaszon - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Nádor István igazgató elmondta: csütörtökön a habzás fokozatosna csökkent, délutánra az észlelt mennyiség a felére korlátozódott, ennek ellenére azonban továbbra is figyelőszolgálatot rendeltek el.
Francia politikusok és elemzők nehezen tartják elképzelhetőnek, hogy egyetlen bróker lenne felelős a Franciaország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja közel ötmilliárd eurós veszteségéért. A Société Générale elnök-vezérigazgatója, Daniel Bouton maga jelentette be csütörtökön, hogy egyik párizsi brókere, ˝egy csaló, egy terrorista óriási intelligenciával˝ kijátszotta a bank biztonsági rendszerét és minden idők legnagyobb, jelenleg 4,9 milliárd euró névértékűre becsült csalárd származékos ügyletláncolatát építette ki, csak éppen a rossz irányban.
Üdvözli az Európai Bizottság új energiacsomagját Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter mind klímavédelmi, mind pedig gazdasági szempontból, ugyanakkor kevesli az előrevetített kötelezettségekhez járó európai uniós környezetvédelmi támogatás mértékét, és ezért azok emelését kezdeményezi. Erről a miniszter az MTI-nek beszélt pénteken adott nyilatkozatában.
Egy halálos áldozata, egy súlyos és egy könnyű sérültje van annak a tűznek, amely Budapesten egy Köztársaság téri lakóház hetedik emeletén péntek délután ütött ki - mondta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője.
Albániának nagy vágya, hogy elsőként ismerje el Koszovó függetlenségét, de tudja, milyen érzékeny kérdésről van szó, s ezért megelégszik azzal, hogy az önállóságot követelő dél-szerbiai tartományt elsőként elismerők között legyen - jelentette ki pénteken Pristinában Bamir Topi albán államfő. Az elnök háromnapos hivatalos látogatásra érkezett Koszovóba, s útja első napján Joachim Rückerrel, az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK vezetőjével, valamint Fatmir Sejdiu elnökkel tárgyalt, s felszólalt a pristinai parlamentben.
A Fidesz továbbra is arra szólítja fel a kormányt és a miniszterelnököt, hogy állítsa le közpénzből folytatott népszavazási kampányát, amelyre az ellenzéki párt szerint már több milliárd forintot költöttek. Erről Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő reagálásában közölte: amikor a Fidesz a kormány reformokkal kapcsolatos tájékoztató munkáját támadja, az emberek tájékozottsághoz való jogát vitatja el.
Budapest Köztér Program névvel új városrehabilitációs programot indít a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. - hangzott el a szervezet által rendezett pénteki műhelybeszélgetésen Budapesten.
Az ENSZ eddigi felmérései szerint a világban tovább nőtt, Magyarországon stagnált a drogfogyasztók száma az elmúlt tíz évben - hangzott el a Magyar Addiktológiai Társaság által szervezett nemzetközi konferencián pénteken Budapesten. Az ENSZ 1998-ban fogadott el egy tíz évre szóló politikai deklarációt és akciótervet, melynek fő célja a drogfogyasztás visszaszorítása volt. Ennek európai értékelésére Budapesten került sor.
Halálos áldozata is van annak a tűznek, amely Budapesten egy Köztársaság téri lakóház hetedik emeletén péntek délután ütött ki - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. Az épület hetedik emeletén továbbra is lángol egy lakás, a mentés folyik.
Két banánnal ajándékozta meg egy idős hölgy II. Erzsébet angol királynőt. A 69 éves Elizabeth Hyde a gyümölcsöket akkor adta át, amikor a brit uralkodó a Norfolk-grófságbeli King,s Lynnben az Erzsébet királynő-kórház új radiológiai részlegének átadásán jelent meg csütörtökön - olvasható a The Times angol lap online kiadásában.
Elindult az új Trabant fejlesztése. A prototípust a 2009-es frankfurti autószalonon mutatják be. Tavaly hatalmas sikert aratott egy újgenerációs Trabant-tanulmány 1:10 arányú modellje a frankfurti szemlén. A miniatűrt készítő Herpa nevű vállalkozás közvélemény-kutatást is végzett a helyszínen és az interneten. A közel 14 ezer válaszadó 93 százaléka támogatta, hogy a tanulmányautóból szériamodell legyen. A legtöbben azt javasolták, hogy az új Trabant ára 10 ezer euró körül legyen.